Dodik: Opozicija odlučila da problem rešava na ulici

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je besmisleno dalje pozivati opoziciju na dijalog, ističući da se opozicija odlučila da problem rešava na ulici.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.05.2016.

23:54

Default images
Tanjug

"Besmisleno je dalje pozivati na dijalog, oni su se opredelili za ulicu. Ulica neće legitimisati ili delegitimisati vlast u Republici Srpskoj", rekao je Dodik posle sastanka s predstavnicima parlamentarnih stranaka koje čine vladajuću koaliciju u RS.

Njegovom pozivu na razgovore o tome da se 14. maja otkažu protesti opozicije i kontramiting vlasti nisu se odazvali predstavnici opozicionog Saveza za promene.Dodik je rekao da iza najavljenih protesta opozicije u RS stoje stranci, navodeći da su dvojica Britanaca nedavno bili na Glavnom odboru SDS-a na Palama, dodavši da ima informacije da je Savez za promene dobio novčanu pomoć iz Turske za organizovanje protesta, kao i da će im u protestima pomoći lider SDA Bakir Izetbegović.

On je rekao da je takve informacije dobio od "veoma ozbiljnih izvora", ali da sada neće da iznosi detalje o tome ko je iz Turske novčano pomogao opoziciju u RS.

Predsednik RS je dalje kazao da održavanje dva mitinga u Banjaluci, isti dan i u isto vreme, nisu skupovi visokog rizika, ističući da će oba mitinga biti potpuno obezbeđeni.

"Naravno, neće se dozvoliti kršenje javnog reda i mira i bilo kakvo rušenje", upozorio je Dodik, dodavši da on lično preuzima odgovornost za ponašanje ljudi koji budu došli na miting vladajuće koalicije.

On je ponovo optužio Savez za promene za izdaju, ističući da Republika Srpska nije ugrožena i da je destabilizuje jedino "izdajničko" delovanje Saveza za promene na nivou BiH.

Dodik je još rekao da je uputio zahtev srpskog člana Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću, tražeči od njega da zvanično zatraži od Turske da se ogradi od "neoosmanlijskih izjava" koje je prilikom otvaranja Ferhat-pašine džamije u Banjaluci izrekao turski premijer u ostavci Ahmet Davutoglu.

"Ne možemo prihvatiti takve stvari", istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, u takvoj situaciji stižu informacije o novčanoj pomoći Turske protestima opozicije u RS.

Slične optužbe na račun Saveza za promene izneli su i lideri Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić, predsednik socijalista Petar Đokić, predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Đurđević i predsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

U subotu 14. maja u Banjaluci su najavljena dva protesta, jedan koji pod motom "Oslobodimo Srpsku" organizuje opozicija i drugi, koji po motom "Srcem za Srpsku. Stop izdaji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: