Mogerini: Jaka Evropa je potrebna svetu više nego ikada

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je, povodom Dana Evrope, 9. maja, da se EU suočava s egzistencijalnom pretnjom koja dolazi iz same unije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.05.2016.

14:47

Mogerini: Jaka Evropa je potrebna svetu više nego ikada
Foto: Beta/AP, arhiva

Ona je dodala da je jaka Evropa potrebna svetu više nego ikada i da treba očuvati i reformisati Uniju.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost rekla je da zna da će se mnogi danas zapitati da li i dalje ima razloga da se slavi Dan Evrope, kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Robera Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastajanju EU.

"Prvi put u našoj istoriji, naša Evropska unija se suočava s egzistencijalnom pretnjom. Ne radi s jednostavno o terorizmu, imamo sredstva da pobedimo terorističku pretnju i sprečimo radikalizaciju. Sigurno se ne radi o migraciji, Unija pola milijardi ljudi može da upravlja sadašnjim prilivom, da zaštiti živote i izgradi snažna partnerstva s drugim zemaljama, u našem regionu i dalje", kazala je Mogerinijeva.

Evropska zvaničnica rekla je da pretnja dolazi iz samih granica EU.

"Naša Unija je u opasnosti kada gradi zidove, umesto da ih ruši. Naša Unija je u opasnosti kada se ponašamo kao povremeni Evropljani - tražimo pomoć kada nam je potrebna, ali nismo spremni da pomognemo", navodi se u saopštenju Mogerinijeve objavljenom na vebsajtu EU.

Identitet EU je zasnovan na različitosti, rekla je Federika Mogerini i dodala da je Unija u opasnosti ako diskriminše ljude prema boji, jeziku ili veri.

"U ovom teškom trenutku u svetskoj istoriji, svetu je više nego ikad potrebna jaka Evropa. Imamo odgovornost prema našim građanima i prema ostatku sveta", kazala je evropska zvaničnica.

Prema njenim rečima, EU je uprkos teškoćama i dalje jedini uspešan proces regionalne integracije i najbogatiji kontinent.

"Ni na jednom drugom mestu nema toliko slobode - slobode da se kaže ono što se misli, slobode kretanja, slobode da se moli ili ne moli, slobode da se voli, glasa, izabere svoja sudbina i radi na njenom ostvarenju", rekla je Mogerinijeva.

Podsetila je da je EU svuda u svetu prvi trgovinski partner, prvi investitor, davalac humanitarne pomoći. "Previše često zaboravljamo koliko snažni možemo da budemo", dodala je.

"Ono što nam je potrebno jeste liderstvo, ne populizam. Potrebno je da očuvamo Evropu, i potrebno je da je reformišemo. Vreme je da promenimo našu Uniju, da sačuvamo našu Uniju", istakla je Federika Mogerini i poželela srećan Dan Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: