"Kosovo profitiralo od situacije s Turskom"

Tursku do konačne vizne liberalizacije deli ispunjavanje još pet od 72 evropske norme.

Izvor: B92

Nedelja, 08.05.2016.

16:40

Default images

U slučaju Kosova potrebno je da parlament ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom ali i ojača borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Pitanje vizne liberalizacije ne samo Turske već i drugih zemalja svakako je i do sada bio način da se neke od tih bezbednosnih pretnji ili zabrinutosti rešava. Sa druge strane, ono sto je EU svakako mnogo važnije jeste naravno bezbednost važna ali je prioritetno da Turska poštuje sporazum o readmisiji i da vrati one građane koji eventualno zlouptrebljavaju vizni režim", smatra Maja Bobić iz Evropskog pokreta u Srbiji.

"Čini mi se da je Kosovo profitiralo od ove situacije sa Turskom. Kosovo je bilo blizu da ispuni sve uslove za dobijanje viznih olakšica ali nije još bilo sasvim na tom cilju ali je očigledno da je EU procenila da ako već Tursku puštaju na mufte onda bi bilo jako teško objasniti zašto Kosovo koje mnogo bliže od Turske ispunjavanju kriterijuma ne može da putuje. tako da su odlučili da daju svima đuture", kaže Dejan Anastasijević, novinar nedeljnika "Vreme".

Za turske državljane prepreka za put ka zemlja Evropske unije je posedovanje biometrijskog pasoša jer ih Turska tek uvodi, dok su građani Kosova i do sada putujući preko Srbije nalazili načina da se domognu Evrope.

"Mislim da vizne olakšice neće tu mnogo promeniti zato što kao što je u našem slučaju jeste nakon uvođenja viznih olakšica za Srbiju mi smo imali jedno vreme problema sa lažnim azilantima, to je prošlo i to je dečija igra to je broj od 10 tak hiljada ljudi koji su prelazili u zapadnu evropu i tražili to je sad smešno u odnosu za ove cifre koje smo imali i vreme izbegličke krize", dodaje Anastasijević.

"Ono što EU razmišljajući o tome već ima kao mehanizam jeste klauzula da suspenduje vizni režim sa zemljama ciji građani u velikom broju koriste ili veliki broj građana ima koji koriste duze od 20 dana i koriste tu mogućnost i rade u zemljama EU", objašnjava Bobićeva.

Poslednje odluke Brisela izvesno je, kako procenjuju analitičari, neće doprineti porastu poverenje u Uniju koja je itekako uzdrmana poslednjih nekoliko meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: