"Prihvatljivo nam je da Srbija sarađuje i s NATO i s RUS"

Zamenik generalnog sekretara NATO Aleksander Veršbou kaže da je za Severnoatlantsku alijansu prihvatljivo da Srbija istovremeno sarađuje sa NATO i sa Rusijom.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 08.05.2016.

15:38

Foto: Beta/AP, arhiva

"Rusija je značajna snaga, potencijalan je trgovinski partner i ako Rusija tretira s poštovanjem države sa kojima sarađuje, ako poštuje njihov suverenitet, NATO sa tim nema problem. Ali, ako se Rusija ponaša kao u slučaju Ukrajine, Moldavije i Gruzije, onda imamo problem, jer je tada ugrožen čitav evropski sistem bezbednosti", rekao je on za N1.

Srbija je, kako je naveo, izabrala saradnju sa NATO, ali ne i članstvo, dok istovremenno put Srbije ka EU donosi napredak, vladavinu prava, komentarišući poziciju Srbije u sistemu bezbednosti u regionu i njenu politiku vojne neutralnosti.

Veršbou je boravio u Budvi, gde je završena šesta konferencija o regionalnoj bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: