Sve oči uprte u ID, a Al Kaida sprema novi Islamski emirat

Dok se protiv Islamske države vodi međunarodna kampanja, Al Kaida jača i prikuplja snagu, tvrdi analitičar za Bliski Istok Čarls Lister, a prenosi Independent.

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

23:49

Sve oči uprte u ID, a Al Kaida sprema novi Islamski emirat
Foto: Beta/AP, arhiva

"Nakon pet godina Al Kaida je spremna da osnuje novi "Islamski emirat", kaže Lister i dodaje da Al-Nusra, koja je njen ogranak u Siriji, dobija sve jaču lokalnu podršku i jača uticaj na svojoj teritoriji.

"Sviđalo se to nama ili ne, SAD i njeni saveznici vode žestoku borbu za uticaj s najjačim saveznicima Al Kaide. Posledice ignorisanja ili gubljenja tog rata bile bi katastrofalne. Jedini način da se umanje ambicije Al-Nusre je ponovno osnaživanje umerene sirijske opozicije - civilne, vojne, političke i tome se Zapad mora okrenuti", smatra Lister.

Sve je više mladih Sirijaca, ogorčenih režimom Bašara al-Asada, koji se okreću al-Nusra frontu jer im daje velike plate, nekoliko puta veće od plate Slobodne sirijske vojske.

Američki Institut za studije rata upozorio je ranije ove godine da Al-Kaidini saveznici imaju vrlo sofisticiranu strategiju - pustili su da sva pažnja Zapada bude usmerena na ID, a za to vreme oni rade na infrastrukturi i podršci na svim nivoima lokalne vlasti i u verskim strukturama.

Kako kaže analitičarka Dženiferr Cafarela, al-Nusra ima na hiljade militanata u svojim redovima i 19 kampova za obuku. Upozorava kako je ta grupa postala mnogo opasnija od ID, zbog podrške koju daje sirijskog opoziciji na lokalnim nivoima, a koju bi kasnije mogla da okrene u svoju korist.

Al-Nusra se već infiltrirala u vlast u određenim delovima Sirije u kojima su na snazi verski zakoni.

"Za to vreme kroz vojsku i verske kampove za obuku dece stvaraju novu generaciju boraca koja će krenuti u rat protiv Zapada. Moramo pomeriti fokus sa ID jer je Al-Nusra mnogo veća pretnja", zaključila je Carafela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: