Šta sledi nakon raskola turske političke braće?

Turska danas ima drugu najjaču armiju u NATO, odmah posle vojske SAD, sedamnaestu najjaču svetsku ekonomiju i duboko su umešani u sirijski sukob.

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

20:35

Šta sledi nakon raskola turske političke braće?
Foto: Tanjug

Sve to umnogome utiče na zabrinutost svetskih lidera zbog raskola između Erdogana i Davutoglua.

"Odlazak Davutoglua i odnos Erdogana prema integracijama sa Evropskom unijom i uopšte prema ovom bezviznom režimu koji je postignut u poslednje vreme ukazuje na to da će Erdogan, barem ovako verbalno da kažemo da se distancira ponovo od Zapada", smatra Slobodan Janković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Ugledni američki sajt Forin polisi navodi da bi Zapad odlaskom Davutoglua mogao da izgubi dragocenog saveznika, koji je bio viđen kao glas razuma u Ankari. Dodaje se i da je jedan od razloga nesuglasica sa Erdoganom bilo protivljenje Davutoglua da predsednik dobije šira ovlašćenja.

Novopazarski novinar Galib Gicić kaže da, ipak, ne očekuje politički raskol u Turskoj.

"Svako ko ih imalo poznaje zna da su i jedan i drugi politička braća. Krajem ovog meseca ce se održati i konferencija, tačnije kongres u partiji na kome će ta najmoćnija turska stranka izabrati novog predsednika. Davutoglu neće biti kandidat, ali će prema poznavaocima prilika i dalje biti rame uz rame sa Erdoganom", naveo je Gicić.

Turska je značajno umešana i u sirijsku krizu, gde ih vlasti u Damasku, ali i zvanična Moskva optužuju da su doprineli stvaranju Islamske države.

Iako su članica NATO, i iz Vašingtona je bilo kritika na račun Ankare kada je u pitanju sirijska politika. Slobodan Janković, međutim, ne smatra da je to savezništvo raskinuto, navodeći da bi baš Turska mogla da bude mesto odakle bi se krenulo u intervenciju u Siriji.

"Verujem, ako do toga dođe, do toga ce doći u saglasju s Amerikom. Jer mi smo imali skoro najavu Amerike, kao grom iz vedra neba, da ukoliko ne otpočne tranzicija u smislu da Bašar el Asad zaista najavi da ce otići sa vlasti, da će se promeniti pristup Amerike. Dakle, Amerika opet zateže, tako da ne vidim potpuno nesaglasje između Amerike i Turske, bar po pitanju Sirije", dodaje Janković.

Turska vladajuća partija će održati vanredni kongres 22. maja kada će izabrati novog vođu stranke koji će biti i premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: