Španija: Prvi slučaj fetusa zaraženog virusom zika

U Španiji je zabeležen prvi slučaj fetusa sa mikrocefalijom izazvanog virusom zika, potvrdili su zvaničnici španskog ministarstva zdravlja.

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

11:35

Španija: Prvi slučaj fetusa zaraženog virusom zika
Beta/AP

Ministarstvo je potvrdilo da je trudnica iz Katalonije putovala u južnu Ameriku pre nekoliko meseci i da je zaražena virusom zika. U saopštenju se dodaje da fetus ima nekoliko karakterističnih deformacija, prenosi AP.

Ovo je prvi slučaj deformacije fetusa kod trudnice zaražene zikom, navelo je ministarstvo.

Pre ovoga, Španija je registrovala 105 zaraženih osoba od kojih je 13 trudnica, piše u saopštenju.

Zika virus, koji se prenosi ujedom zaraženog komarca, može izazvati mikrocefaliju - težak defekt novorođenčadi koja se rađaju sa abnormalno malom glavom i oštećenjima mozga.

Ovaj virus je otkriven u Brazilu, gde je do sada potvrđeno 1.200 slučajeva mikrocefalije kod novorođenih beba izazvanih ovim virusom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: