Kerijev zamenik: Akcije Moskve – novi presedan u Evropi

Zamenik američkog državnog sekretara Entoni Blinken izjavio je u Varšavi da se transatlantska zajednica suočava sa brojnim izazovima.

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

07:00

Kerijev zamenik: Akcije Moskve – novi presedan u Evropi
Beta/AP

On je kao izazove naveo Islamsku državu, migrantsku krizu i delovanje Rusije u Ukrajini, ali i istakao da je ono što definiše NATO spremnost svih članica da preduzmu teške korake u odbrani Alijanse.

Oni koji pokušavaju da oslabe transatlantske veze potcenjuju naš Savez i pogrešno tumače otvorene debate kao podele, ocenio je Blinken u govoru posvećenom "SAD, Evropi i NATO" koji je održao u Javnoj biblioteci u Varšavi, u organizaciji Nemačkog Maršalovog fonda u SAD.

Prema njegovim rečima, izazovi pred kojima se nalazi Evropa i transatlatnska zajednica prete iz svih pravaca.

Sa juga preti kampanja terorizma koja se proteže od Pariza do Lahora od Brisela do Ankare, a njen epicentar je u senci građanskog rata u Siriji koji ulazi u petu godinu, rekao je američki zvaničnik.

Taj sukob je, kako je rekao, za posledicu imao najveći talas raseljenih od Drugog svetskog rata koji je pogodio ekonomsko, političko i društveno tkivo svakodnevnog života u Evropi.

Na istoku, Rusija je u Ukrajini "ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet jedne nezavisne demokratske zemlje i ideju slobodne i cele Evrope", naveo je on.

Prema njegovim rečima, akcije Moskve prete da postavi novi presedan na evropskom tlu gde su osnovni međunarodni principi ođednom dovedeni u pitanje. Ti principi su kako je prezicirao "da se granice suverenih zemalja ne mogu menjati silom".

Na kraju tu je i izazov iznutra, dodao je on navodeći da transatlantska zajednica doživljava nedostatak samopouzdanja i potragu za identitetom.

U SAD je to, kako je naveo, potencirano predizbornom kampanjom, u Evropi spor ekonomski rast i jačanje ekstremističkih stranaka naveli su neke da se pitaju da li je veliki Evropski projekat koristan, a savez održiv.

Blinken je ukazao da snaga NATO nije data, već mu je potrebno stalno održavanje i investiranje, a njegova najveća vrednost je "jedinstvo i jednakost" svih članica u odbrani zajedničkih principa.

"U NATO nema građana drugog reda. Od trenutka kada se pridruže članice imaju čvrstu obavezu prema kolektivnoj odbrani", rekao je američki zvanicnik.

"Nastavljamo da ispunjavamao obećanje o učetvostručenim izdvajanjima za evropsku bezbednost sa 790 miliona dolara pre dve godine na 3,4 milijarde dolara" dodao je on.

SAD, kako je naveo, prihvataju i ideju o jačanju prisustva NATO na Istoku.

To, kako je dodao, "nije strategija protiv neke zemlje već jačanje sigurnosti naših saveznika i opipljiva demonstracija naše predanosti članu 5" povelje o uzajamnoj odbrani članica.

Krizu u Ukrajini je proizvela je Rusija i Rusija je mora i okončati a do tada je potrebno zadržati sankcije prema Moskvi, rekao je američki zvaničnik koji smatra i da je potrebna diversifikacija energetskog snabdevanja kako Evropa ne bi zavisila od ruske nafte i gasa.

"Naš cilj nije da ruski gas i nafta ne dođu u Evropu već da diversifikujemo energetska sredstva na način da niko ne može da ih koristi kao sredsvo pritiska," rekao je on.

Drugi neposredan zadatak je borba protiv "Daeša", odnosno ID, kao i sprečavanja regrutovanja i radikalizacije mladih i izvora finansiranja te terorističke organizacije, rekao je Blinken.

Američki zvaničnik se nalazi u Varšavi u okviru evropske turneje tokom koje će posetiti i Sofiju, Bukurešt i Pariz, a pred samita NATO u Varšavi ovog leta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: