Nadzor i "Mei Ta": Da li je neko čitao kartone građana?

Poverenik Rodoljub Šabić pokrenuo postupak u Obrenovcu zbog navoda da je kompanija Mei Ta dobila uvid u zdravstvene kartone građana. Čučković odbacuje tvrdnje.

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

16:34

Nadzor i
Foto: Thinkstock

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopšto je da je postupak nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Gradskoj opštini Obrenovac podneo po službenoj dužnosti.

Poverenik je u saopštenju naveo da mu se obratio veći broj građana povodom vesti, odnosno povodom izjave predsednika opštine Obrenovac da je tokom pregovora s potencijalnim stranim investitorom vršena obrada ličnih podataka velikog broja građana, uključujući i 55.000 zdravstvenih kartona građana Obrenovca, te da su podaci stavljeni na raspolaganje kompaniji "Mei Ta".

S tim u vezi poverenik podseća da je obrada podataka o ličnosti generalno dopuštena samo ako se vrši uz pristanak lica o čijim podacima se radi ili ako se vrši pod uslovima na način i od lica predviđenih zakonom, a da podaci o zdravstvenom stanju građana spadaju u kategoriju tzv. naročito osetljivih podataka.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković saopštio je nakon Šabićevog saopštenju da predstavnici opštine Obrenovac "nikada nisu davali na uvid zdravstvene kartone kompaniji Mei Ta".

"Predstavnici opštine Obrenovac i ja lično nikada nismo davali na uvid zdravstvene kartone kompaniji Mei Ta, niti smo ikada komunicirali sa bilo kojom zdravstvenom istitucijom tokom pregovora o gradnji fabrike Mei Ta u Obrenovcu", naveo je on.

Čučković je u saopštenju dodao da će "svi zahtevi investitora biti isključivo ispunjavani u skladu s postojećim zakonima Republike Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: