Kosor: Dugotrajna blokada Srbije može da bude "bumerang"

Dugotrajna blokada države koja je u pregovaračkom procesu može se vratiti "kao bumerang", izjavila je bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Izvor: Tanjug

Petak, 06.05.2016.

13:06

Kosor: Dugotrajna blokada Srbije može da bude
Getty Images

Ona je ocenila da bi bilo dobro da hrvatska vlada pokrene pregovore sa Srbijom o rešavanju otvorenih pitanja zbog kojih Zagreb ima rezerve na otvaranje nekih pregovaračkih poglavlja Srbije.

Uz ona koja su istaknuta zbog poglavlja 23, Hrvatska i Srbija imaju i nerešena granična pitanja, kako je to bilo i u slučaju Hrvatske i Slovenije, rekla je Kosorova u autorskom tekstu za ljubljanski "Dnevnik".

Ona je ocenila da međusobno iskustvo Hrvatske i Slovenije u pregovorima s Europskom unijom o članstvu u toj integraciji moglo bi se iskoristiti da se Srbiji koja čeka na otvaranje poglavlja 23 pomogne u tom procesu, ali i pojasne sve njegove teškoće i izazovi.

Prema njenim rečima, odluka Srbije da "posle tragične prošlosti" odlučno zakorači prema Europi je dobrodošla.

Ona, međutim, kaže da taj put nije lak jer niko u EU ne pokazuje entuzijazam prema proširenju iako je ideja i dalje živa, prenosi Hina.

Bivša predsednica hrvatske vlade je opisala šta je preduzela kada je došla na to mesto u situaciji kad je jedna članica EU (Slovenija) blokirala 14 od 35 pregovaračkih poglavlja zbog bilateralnog graničnog problema i šta su joj tada govorili zvaničnici u Briselu.

"Rekli su mi - kad ispunite sve što od vas očekuju članice, završićete pregovore, a ako ih ne ispunite, onda ih nećete završiti", ispričala je Kosor.

To se naravno odnosilo na slovenačku blokadu, dodala je Kosor.

"I Hrvatska i Slovenija mogu posvedočiti da u pregovorima nema i ne može biti popuštanja, te da je potrebno ispuniti sve kriterije. A popuštanja nema jer se u pregovaračkom procesu sve reforme i promene čine zbog države kandidatkinje za članstvo, a ne zbog Europske unije", tvrdi Kosorova.

Ona je dodala i da Hrvatska ima veliku priliku da tokom pregovora Srbije s EU ostvaruje i svoj nacionalni interes u rešavanju otvorenih pitanja, pri čemu hrvatska vlada treba da imati jasnu politiku.

Po njenoj bi oceni hrvatske i srpske vlasti tokom pregovora Srbije s EU mogle same da reše dobar deo spornih pitanja kao što je sporni srpski zakon o univerzalnoj sudskoj jurisdikciji, kao i pitanje nestalih osoba, za koje Kosor smatra da je među najvažnijima, ako ne i najvažniji problem u međusobnim odnosima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: