Pajtić se sprema za izbore u DS, Šutanovac "ulazi u trku"

Bojan Pajtić, predsednik DS, koji će se ponovo kandidovati za tu funkciju, radi na formiranju svog izbornog štaba, saznaje Danas od izvora u DS.

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

08:15

Default images

Na čelu Pajtićevog štaba najverovatnije će biti Milan Popović, sekretar DS, a u četvrtak je bio jedan od prvih sastanaka na kojem se razgovaralo o stranačkoj kampanji.

“Pajtić već neko vreme planira ponovnu kandidaturu i trudio se da tokom protekle izborne kapanje, a posebno posle nje, nametne sebe kao lidera, jer ga šira javnost ne percipira kao broja jedan koji može da povede stranku, ali i opoziciju. Njegov rad na tome video se tokom izborne noći kada je okupio lidere opozicije sa kojima je otišao u zgradu gde je Republička izborna komisija. Ipak, mnoge demokrate je iznenadio njegov poziv da se na ponovljenim izborima glasa za koaliciju Dveri-DSS”, navodi Danas

Osim Pajtića, za predsedničku funkciju zainteresovan je i Dragan Šutanovac, koji već mesecima radi na svojoj kandidaturi i lobiranju unutar stranke.

“U javnosti se još pominje i Nataša Vučković, sadašnja potpredsednica demokrata, ali i Goran Ješić, takođe potpredsednik DS, kao i Branimir Kuzmanović, generalni sekretar DS. Međutim, kako kažu naši izvori, Ješić se ipak neće kandidovati za stranačkog predsednika, već ponovo za potpredsednika ili čak možda i za predsednika Pokrajinskog odbora kojem je, kako kažu naši sagovornici, potrebna ozbiljna reforma”, dodaje Danas.

Izvori Danasa navode da postoje veoma male šanse da svoju kandidaturu istakne Vučkovićeva i da bi ona to uradila samo ukoliko bi se ostali kandidati povukli i dogovorili da nju podrže.

“To, prema rečima naših sagovornika, nije moguće jer se Šutanovac sigurno neće povući iz igre. Upućeni kažu da Vučkovićevoj odgovara i pozicija potpredsednice jer i na taj način ima upliv u stranačka dešavanja. Ukoliko bi se kandidovao, Kuzmanoviću bi to bila druga trka za lidera DS, jer je 2012. trčao trku kada je za lidera DS izabran Dragan Đilas”, dodaje Danas.

Kada je reč o Šutanovcu, njegov čovek od poverenja je Ragoslav Milojičić Kena, koji je bio šef Izbornog staba DS tokom ovih izbora, a u stranci je zamenik predsednika Izvršnog odbora.

“Naši izbori kažu da Šutanovac ima dobar potencijal i podršku u stranci, ali ne smatraju ga kao dobro rešenje za prvog čoveka partije, zbog afera koje ga prate i podozrenja koje deo javnosti ima prema njemu. U Batočini je, pre par dana, održan skup koji je Šutanovac organizovao sa kojeg je 70 opštinskih odbora poslalo zahtev za raspisivanje stranačkih izbora do kraja juna. Deo demokrata smatra da nijedan od pomenutih kandidata neće biti dobro rešenje za stranku, ali i opoziciju, jer joj trebaju novi ljudi i nova politika”, zaključuje Danas.

Unutarstranački izbori DS, prema statutu, trebalo bi da budu održani u narednih šest meseci od proglašenja konačnih rezultata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: