"Zagreb će učiniti sve da kandidatima oteža put ka EU"

Zagreb će iskoristiti svoj ucenjivački kapacitet punopravnog člana EU u pokušaju da oteža kandidatima da se nesmetano kreću ka EU integracijama.

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

07:16

Thinkstock

To je za RTS rekla predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović, navodeći da će hrvatska vlast to učiniti iako se formalno-pravno obavezala da neće usporavati put čitavog regiona ka članstvu u Evropskoj uniji.

Nakon što Hrvatska ponovo nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU, ponovo se otvorilo i pitanje u kojoj meri će Zagreb i ubuduće usporavati put Srbije ka članstvu u Uniji.

Joksimovićeva je istaklada u ovom trenutku može da se veruje da Brisel ne podržava ovakvu vrstu politike Hrvatske, kao i da moramo da imamo u vidu to da je Zagreb trpeo ovakvu vrstu pritiska od Slovenije, a Slovenija od Italije.

"U ovom trenutku moženo biti uvereni da Brisel ne podržava ovakvu vrstu politike Hrvatske. I u prethodnim periodima pred EP kada su hrvatski poslanici podnosili amandmane na rezolucije o napretku Srbije, odbijeni su oni amandmani koji su se odnosili na bilateralna pitanja", kaže predsednica Centra za spoljnu politiku.

Smatra da će stav Brisela i ubuduće biti takav i da će se pronaći solucija i do juna ima vremena da se poglavlja 23 kao i 24 otvore u pregovorima sa Srbijom, imajući u vidu da je to u interesu i same EU.

"Ono što je potpuno jasno je da će se svaka prilika koristiti od strane Hrvatske da se određena bilateralna pitanja pokušavaju rešavati, uprkos interesima Brisela da do takvog razvoja ne dođe", rekla je Joksimnovićeva.

Osvrćući se na američku politiku prema Balkanu, Joksimovićeva kaže da SAD u ovom trenutku, kada imaju pogled u region, gledaju na dva otvorena pitanja, a to je pitanje Kosova i pitanje BiH.

"Oni su u oba projekta učestvovali, bez obzira na činjenicu da je fokus njihove spoljne politike u ovom trenutku skoncentrisan na Bliski Istok, na Siriju, Severnu Koreju kao i na odnose sa Rusijom. S druge strane, mnogo su češći kontakti i kooridnacije u vezi sa situacijom u Siriji nego što tako nizak nivo odnosa omogućava, tako da se čini da je pronađen zajednički interes Rusije i SAD da po nekim temama sarađuju kada je u pitanju zajednički interes", kaže Joksimovićeva.

Joksimovićeva kaže da SAD u ovom trenutku Srbiju posmatraju kao faktor stabilnosti u regionu i da se pozitivan doprinos koji je Beograd dao normalizaciji odnosa s Prištinom pozitivno ocenjuje u američkim krugovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: