Da li su sveće zaista uzrok požara u crkvi u Njujorku?

Srpska pravoslavna crkva je oprezna u vezi sa prvim nalazima istražitelja o požaru u hramu Svetog Save u Njujorku, pišu “Večernje novosti”.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2016.

12:33

Da li su sveće zaista uzrok požara u crkvi u Njujorku?
screenshot

Nalaz vatrogasnih istražitelja Njujorka, prema kom je Saborna crkva Svetog Save izgorela zbog neugašenih sveća, zasada je samo pretpostavka koja ne daje odgovore na sva pitanja vezana za tragičan požar.

Posle prvog izveštaja njujorških vatrogasaca o katastrofalnom požaru u kojem je do temelja izgorela srpska Saborna crkva na Menhetnu, ovo za "Novosti" kaže vladika istočnoamerički Mitrofan.

On naglašava da će kompletan izveštaj biti završen za nekoliko dana, posle čega će biti jasnije sve okolnosti koje su izazvale vatrenu stihiju.

“Samo zvaničan izveštaj istražitelja biće merodavan za rasvetljavanje uzroka požara. Prvi nalaz ne treba odbaciti, ali ni pridavati mu veliki značaj. Još uvek je to samo pretpostavka”, oprezan je vladika Mitrofan.

Predstavnici eparhije na čijem je čelu i srpske zajednice u Njujorku u sredu su održali sastanak sa predstavnicima grada, gde je razgovarano o mogućnostima za obnovu. U subotu će biti održan još jedan susret na istu temu, posle čega će biti napravljen plan radova.

“Narod je voljan da pomogne, a imamo i obećanja vlasti da će crkva brzo biti sanirana”, kaže episkop istočnoamerički.

Da su neugašene sveće koje je posle vaskršnje liturgije pomoćni radnik pokupio u kutije i odložio u unutrašnjosti hrama izazivač požara, saopštio je komesar Vatrogasnog departmana Njujorka Danijel Nigro.

Sveštenik Đokan Majstorović i vernici koji su prisustvovali uskršnjoj liturgiji i druženju posle službe ranije su izjavili da su sve ostavili na način kako to inače čine i da ništa nije ukazivalo na rizik od izbijanja požara.

Šta je izazvalo katastrofu na Menhetnu i u sredu je bila glavna tema među Srbima u najvećem gradu u SAD. Uprkos spekulacijama da je paljevina podmetnuta, njujorški istražni organi nisu izneli nijedan dokaz za ovu tvrdnju. Ambasada Srbije u SAD zatražila je od Stejt departmenta da joj se na uvid dostavi sva dokumentacija iz istrage o požaru u njujorškoj crkvi. Istraga je još u toku, a očekuje se da bude završena do kraja nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: