Kijev tvrdi: Lokalne snage Donjecka napale 13 puta za 24h

Ukrajinska vojska optužila je lokalne snage u Donjecku da su u poslednja 24 sata 13 puta otvorile vatru na njene položaje, prenosi Sputnjik.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2016.

10:18

Kijev tvrdi: Lokalne snage Donjecka napale 13 puta za 24h
Getty Images

Više od polovine napada izvedeno je tokom noći, navodi se u saopštenju pres centra ukrajinskih snaga u Donjecku, objavljenom danas na Fejsbuku.

Kijev je u aprilu 2014. godine otpočeo specijalne vojne operacije na jugoistoku Ukrajine pošto je lokalno stanovništvo odbilo da prizna novu ukrajinsku vladu koja je na vlast došla državnim udarom.

U februaru prošle godine zaraćene strane u Ukrajini potpisale su mirovni sporazum u glavnom gradu Belorusije Minsku, posle maratonskih pregovora lidera "Normandijske četvorke" - Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske.

Sporazumom je predviđen potpuni prekid vatre, dogovor o liniji razgraničenja i povlačenje naoružanja iz zone sukoba, kao i razmena zarobljenika i ustavne reforme kojima bi bio dat poseban status samoproklamovanim teritorijama Donjeckoj i Luganskoj republici.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer rekao je u subotu da će se šefovi diplomatije "Normandijske četvorke" sastati u Berlinu 11. maja.

"Normandijska četvorka" formirana je u leto 2014. godine, kada su se lideri Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske sastali na marginama komemorativnog samita povodom obeležavanja godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiju tokom Drugog svetskog rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: