Čeka se Novi Beograd; Građani glasali za "Srbiju u malom"

Obrađenih 99,99% biračkih mesta grade ovakav parlament 131 mandat za listu koju okuplja SNS, 29 za stranke Dačićeve liste, 22 za radikale.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2016.

16:40

Čeka se Novi Beograd; Građani glasali za
Foto: Tanjug

Za demokrate i koaliciju DSS-Dveri po 16 mandata, i po 13 za liste LDP-SDS- Liga i DSS-Dveri koji su na ponovljenim izborima prešli cenzus.

U skupštinu ulazi i pet manjinskih stranaka - SVM s četiri mandata, po dva za Zukorlića i Ugljanina, a po jedan mandat imaće Partija za demokratsko delovanje i Zelena stranka.

“Ovo su rezultati sa 8.376 biračkih mesta, ostaje da u RIK i zvanično pristignu rezultati i sa još jednog biračkog mesta na Novom Beogradu, tako da će na osnovu rezultata sa tog biračkog mesta RIK moći sutra na sednici posle 20h da donese odluku o utvrđivanju konačnih rezultata izbora“, rekao je Dejan Đurđević, predsednik RIK.

Čekajući još to jedno, novobeogradsko biračko mesto, matematika kaže da će nova Skupština imati sedam većinskih, pet manjinskih lista i više od 25 različitih stranaka - i levicu i desnicu, i liberale, i stranke za NATO i protiv NATO.. Da li je to parlament koji može da ima većinu za promenu Ustava?

“Trenutno posmatrajući strukturu parlamenta, vrlo verovatno teško. Imaćemo verovatno protivljenje među desnim stramkama pre svega zbog Kosova i preambule, ali verujem da među svim ostalim strankama može da se nađe neka vrsta konsenzusa oko ključnih stvari kada je reč o promeni Ustava, čak je i možda moguće i na nekoj platformi pregovarati i sa strankama desne orjentacije. Zato ne bih isključio širu koaliciju ukoliko bude procena Aleksandra Vučića da je potrebno menjati Ustav na vreme, ako ne, onda ne bi bilo iznenađenje nekim novim izborima na kojima bi se tražila podrška i za promenu ustava i sastav parlamenta koji bi tu promenu mogao da iznese“, rekao je Bojan Klačar iz Cesida.

Ono za šta su građani glasali 24. aprila i izglasali u sredu na ponovljenim mestima jeste Srbija u malom, zaključuje Klačar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: