Odustao i Kejsik, Tramp jedini kandidat

Guverner Ohaja Džon Kejsik takođe se povukao iz trke za nominaciju Republikanske stranke, čime je Donald Tramp ostao jedini kandidat, navodi BBC.

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2016.

18:27

Odustao i Kejsik, Tramp jedini kandidat
Foto: GettyImages

Kejsik je u dosadašnjoj trci osvojio najviše delegata samo u “njegovoj“ saveznoj državi i uvek je gledao u leđa Trampu i Kruzu.

Veću podršku od Kejsika imali su čak i neki kandidati koji su mnogo ranije odustali, poput Marka Rubija.

Kejsik je za guvernera Ohaja izabran 2011. godine nakon duge karijere u Kongresu. Ima umerene stavove, a politike svojih protivnika je često nazivao „neodgovornima“. Pokušao je da se postavi kao alternativa Džebu Buš.

Kampanju za nominaciju republikanaca počeo je u julu 2015. godine govorom pred 2.000 ljudi na Univerzitetu Ohajo.

Rekao je da su njegov rad u saveznoj državi, kao i na nacionalnom nivou, glavne kvalifikacije.

„Imam iskustvo i izazove, izazove koji vas oblikuju i spremaju za najvažniji posao na svetu“, rekao je Kejsik.

Često je koristio veru u politici pa je tako u jednoj debati citatom iz Biblije opravdao svoju odluku da proširi „Medikejd“ pod „Obamaker“ nacionalnim program zdravstvene zaštite, što je izazvalo dosta burnih komentara među konzervatnivnim delom njegove stranke.

Osim toga, uticajni „Njujork tajms“ podržao ga je kao kandidata među republikancima.

Kejsik i Kruz su krajem aprila preduzeli su neuobičajen potez - objavili su plan da koordinišu svoje strategije na unutarstranačkim izborima u preostalim saveznim državama, kako bi Trampu oduzeli delegate potrebne za direktnu nominaciju stranke.

Kruz i Kejsik su gotovo istovremeno objavili saopštenja u kojima se navodi da su postigli sporazum bez presedana u američkoj politici, prenela je agencija AP.

Dogovorom je predviđeno da Kejsikova kampanja da Kruzu "otvoren put u Indijani", dok će u zamenu za to Kruzova kampanja "otvoriti put" Kejsiku u Oregonu i Novom Meksiku.

Međutim, to nije urodilo plodom. Podsećamo, Ted Kruz odustao je u utorak od trke posle poraza u Indijani.

Na unutarstranačkim izborima u Indijani Donald Tramp je dobio 54,2 odsto glasova pristalica republikanaca, Kruz je dobio poverenje 32,8 odsto, a Džon Kejsik 10 odsto.

“Hvala svima, neverovatnim patriotama koji su se borili da spasu ovu naciju. Ono što ste uradili, pokret koji je formiran, sve je to neverovatno. Volim svakog od vas, od početka sam rekao da ću ići ovim putem dok je pobeda na vidiku. Večeras moram da kažem da je ovo kraj tog puta“, rekao je tada Kruz svojim simpatizerima u Indijanapolisu.

Izbori u SAD biće održani 8. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: