"Moramo se usprotiviti Rusiji i dati Ukrajini oružje"

Novi komandant Savezničke komande i Evropske komande NATO Kertis Skaparoti izjavio je da se Alijansa mora usprotiviti Rusiji i dati Ukrajini oružje da se brani.

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2016.

18:01

Foto: Gettyimages

General Skaparoti, koji je bio na čelu američkih snaga u Južnoj Koreji, danas je preuzeo dužnost od dosadašnjeg komandanta NATO-a u Evropi, američkog generala Filipa Bridlova, na ceremoniji na jugu Belgije.

Skaparoti je 18. komandat NATO-a. Tu funkciju, koju je prvi držao Dvajt Ajzenhauer, po običajima Alijanse obavljaju američki general ili admirali.

"Verujem da treba da podržimo Ukrajince da urade šta treba da uspešno odbrane svoju teritoriju i suverenitet", rekao je Skaparoti.

Novi komandant NATO-a je rekao da očekuje "ograničenu" komunikaciju s ruskim komandantima dok Moskva ne počne da se pridržava međunarodnih normi i zakona.

Skaparoti je rekao da je Rusija i dalje vojno aktivna na istoku Ukrajine, što ruski zvaničnici demantuju, i da NATO treba da razmotri kakvu konkretnu pomoć može dati Ukrajini.

"Sada ću to razmotriti kao komandant Savezničke komande, posebno zato što treba da procenimo koje je oružje najbolje, koje kapacitete mogu iskoristiti, koji su kapaciteti komplementarni njihovim snagama", rekao je Skaparoti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: