Požar i dalje van kontrole: "Zastrašujuća situacija" VIDEO

Požar u kanadskom gradu Fort Mek Marej se i dalje širi nekontrolisanom brzinom, a naređena je evakuacija 100.000 stanovnika.

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.05.2016.

11:12

Požar i dalje van kontrole:
screenshot

"Situacija je zastrašujuća. Trenutno smo koncentrisani isključivo na bezbednost ljudi, da ih iselimo iz grada i smestimo negde gde će biti bezbedni", rekao je premijer Ontario Rejčel Notli na konferenciji za novinare.

Za sada nema povređenih, izveštavaju lokalni mediji i navode da su prijavljene eksplozije jedne bezinske pumpe i jednog hotela, a u plamenu je i lokalno kamp naselje.

Oko 80.000 ljudi je već napustilo svoje domove, navodi AP.

U samo jednom predgrađu u požaru je uništeno 80 odsto domova, a značajno je oštećena imovina u brojnim drugim naseljima u gradu, u oblasti Alberte.

Požar se nekontrolisano širi zbog vetra koji duva brzinom od 50 kilometara na sat i vrlo brzo širi plamen ka neseljenim područjima.

Osim vetra, u ovoj oblasti je zabeležena i rekordno visoka temperatura za ovo doba godine od 30 stepeni Celzijusa.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i šumarstva Brus Majer rekao je da je angažovano devet vatrogasnih aviona, desetak helikoptera i oko stotinu vatrogasaca, a 160 policajaca je mobilisano za sprovodenje evakuaciju. Požar se nekontrolisano širi i zbog vetra koji duva brzinom od 50 kilometara na sat i vrlo brzo širi plamen ka neseljenim područjima. Osim vetra, u ovoj oblasti je zabeležena i rekordno visoka temperatura za ovo doba godine od 30 stepeni celzijusa.

Aerodrom je i dalje otvoren, ali je bolnica zatvorena, prenosi Rojters. Hitne službe apeluju na građane koji osete poteškoće sa disanjem da se obavezno jave lakarima jer je vazduh pun dima i toksičnih čestica.

U saopštenju lokalnih vlasti o evakuaciji, apeluje se na građane da zbog gužvi na autoputevima budu strpljivi, da voze bezbedno i uvaže pravila prolaska kola hitne pomoći. Naftne kompanije, koje su od ključnog značaja za lokalnu privredu, postavili skloništa u svojim naseljima za kanadske i strane radnike.

Alberta je industrijska oblast u kojoj se nalazi veliki broj naftnih postrojenja. Rezerve nafte u tom delu Kanade su treće po veličini u svetu, odmah iza Saudijske Arabije i Venecuele.

U ponedeljak je počela evakuacija iseljavanjem oko 500 stanovnika zbog gustog dima.

BBC javlja da je do sada uspešno evakuisano oko 60.000 ljudi, dok kanadski mediji javljaju da se ukupan broj evakuisanih građana kreće do 100.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: