"Evropa ne čini mnogo, policijom protiv izbeglica"

Vlasti u Češkoj formirale su policijsku jedinicu od 181 policajca koja će se baviti migrantskom krizom i izbeglicama koje nelegalno uđu na teritoriju Češke.

Izvor: Beta

Sreda, 04.05.2016.

11:03

Getty Images

Jedinica za borbu protiv nelegalne migracije biće delimično formirana od policajaca koji se već sada bave problemom migranata, 181 antiimigranski specijalac biće raspoređen u Pragu, Brnu, Ostravi i Pardubicama.

Glavni zadatak novoformirane jedinice biće da reaguje na novi razvoj migracijskog talasa, štiti bezbednost, javni red i mir, ali i državne granice ako se ukaže potreba, javio je o formiranju nove jedinice današnji list Pravo.

Pripadnici jedinice pomagaće i u češkim centrima za izbeglice i biće spremni da ih Češka u svakom momentu pošalje u inostrane misije, bilateralno, kako Češka već šalje policajce u neke zemlje na balkanskoj trasi, recimo Makedoniju ili u okviru operacija evropske agencije Fronteks.

Antiimigrantski specijalci pomagaće i postojećim jedinicama za borbu protiv organizovanog kriminala, pre svega u sprečavanju trgovine ljudima i krijumčarenja izbeglica i borbi protiv terorizma.

Češko Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučilo je da formira specijalnu jedinicu jer, kako se navodi, Evropa ne čini mnogo da osetnije reši problem nelegalnih migracije.

"Usvojene mere i to pre svega osnivanje centara za registraciju u Italiji i Grčkoj sporo se uvode, zaštita eksponiranih delova spoljne granice Evropske unije i dalje je esktremno nedovoljna, a vraćanje ekonomskih migranata i dalje je daleko od naših predstava", stoji u analizi koju je češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec pripremio za sednicu vlade.

Bez obzira na kritike, kao i najavu češkog premijera Bohuslava Sobotke da će Češka nastojati da blokira i novi predlog Evropske komisije o preraspodeli izbeglica, Češka i dalje ostaje zemlja koju izbeglice i imigranti zaobilaze u širokom luku, a ministar odbrane Martin Stropnjicki osporava potrebu da na ulicama čeških gradova, u patrolama pojačanim nakon terorističkih napad u Briselu, budu i vojnici.

"Vreme je da to procenimo na sednici vlade. Ne želim bez potrebe da šaljem vojnike na ulice", kazao je Stropnjicki češkoj televiziji ČT24.

U Pragu i drugim velikim gradovima u Češkoj na ulicama umesto dvočlanih policijskih patrola sada red obezbeđuju tročlane, nekada dva policajca i vojnik sa automatom, nekada dva vojnika i policajac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: