EU kažnjava, ko neće izbeglice plaća pola miliona evra?

Evropske zemlje koje budu odbile da podele teret izbegličke krize, moraće da plate oko 250.000 evra po izbeglici, objavili su Fajnenšel tajms i Politiko.

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2016.

10:18

EU kažnjava, ko neće izbeglice plaća pola miliona evra?
Thinkstock

Renomirani mediji navode da je to predviđeno novim predlogom Evropske komisije koji će danas biti obelodanjen.

U pitanju je kaznena klauzula, što je jedan od najspornijih delova predložene izmene "Dablinskih propisa", naveli su neimenovani evropski zvaničnici.

Izvori navode da, međutim, postoji mogućnost da se o ovoj meri raspravlja i narednih dana i da bi ta klauzula mogla da se izmeni.

I Politiko ukazuje da će evropske zemlje, koje budu odbile saradnju, morati za to skupo da plate.

Rojters je, takođe, objavio da će Evropska komisija danas predložiti reformu pravila azila, u vreme kada među vladama zemalja EU postoje duboka razmimoilaženja o pristupu migrantskoj krizi.

EK je prošlog meseca nagovestila mogućnost da ukine pravilo iz takozvanog "Dablinskog sistema", po kome je za azilante odgovorna prva država EU u koju uđu, što je predstavljalo veliki teret za Grčku i Italiju.

Rojters međutim navodi, pozivajući se na dva izvora EU, da će u predlogu Komisije biti zadržan princip "prve zemlje", ali da će biti uključen i centralni plan raspoređivanja tražilaca azila po Evropi, kako bi se zemljama na obodima Unije dala mogućnost da ih presele, ukoliko priliv azilanata bude suviše velik.

Jedan izvor EU rekao je da će Komisija takođe predložiti "mehanizam finansijskih sankcija" za zemlje koje odbiju da prihvate azilante.

"To treba da bude više od simbolike, ali i da se shvati kao cena koja se ne može platiti. Ako neka država članica ne pokaže solidarnost u prihvatanju izbeglica, to mora nadoknaditi finansijskom solidarnošću", rekao je taj izvor.

Prošle godine, Komisija je sugerisala da bi se državama mogla dati mogućnost da, umesto da prihvataju azilante, plate 0,002 odsto nacionalnog dohotka za pomoć migrantima. Evropski lideri, međutim, nisu to odobrili.

Jedan evropski diplomata u Briselu rekao je da bi novi predlog o finansijskom kažnjavanju takođe bio nepopularan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: