Nezapamćena panika zbog požara: Evakuisano 80.000 ljudi

Celokupno stanovništvo kanadskog industrijskog grada Fort Makmarija u oblasti Alberta evakuisano je zbog velikog prerijskog požara.

Izvor: Beta

Sreda, 04.05.2016.

09:18

Nezapamćena panika zbog požara: Evakuisano 80.000 ljudi
screenshot

Brojne kuće su uništene, a vetar je rasuo pepeo po ulicama.

Više od 80.000 stanovnika evakuisano je iz domova. Zbog masovne evakuacije stvorile su se velike gužve na glavnom auto-putu 63, koji je trenutno jedini izlaz iz grada. Jak vetar i visoke temperature dramatično pogoršavaju situaciju i to veoma brzo, te stanovnici imaju malo vremena za evakuaciju.

Guvernerka Alberte Rejčel Notli rekla je da se radi o najvećoj evakuaciji stanovništva u istoriji te oblasti i dodala je da nadležni čine sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali bezbednost građana.

"Razmatramo mogućnost vazdušne evakuacije stanovnika s medicinskim problemima", kazala je Notlijeva. Lokalni zvaničnici upozoravaju da se vatrena stihija proširila na centar grada i evakuisanu bolnicu.

"Bolnica u kojoj sam rođen i u kojoj su moja deca rođena je u plamenu. Moj dom u kojem sam živeo 15 godina je uništen", rekao je jedan lokalni zvaničnik. Agencija za vanredne situacije je saopštila da je u požaru izgorelo više zgrada, ali nisu mogli da preciziraju koliko. Stotine vatrogasaca učestvuju u gašenju požara.
Alberta je industrijska oblast u kojoj se nalazi veliki broj naftnih postrojenja. Rezerve nafte u tom delu Kanade su treće po veličini na svetu, odmah iza onih koje imaju Saudijska Arabija i Venecuela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: