BBC: Evropska komisija daje Turskoj "uslovni Šengen"

Evropska komisija će Turskoj uslovno odobriti bezvizni režim za područje "šengenske zone", objavio je britanski BBC, pozivajući se na anonimne izvore.

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.05.2016.

08:28

BBC: Evropska komisija daje Turskoj
Getty Images

Zvanično saopštenje o tome će Evropska komisija objaviti danas, navodi britanski servis.

Bezvizni režim za Tursku je deo sporazuma kojeg su postigli zvanični Brisel i Ankara, a u okviru kojeg je Turska pristala da će primiti natrag migrante koji su prešli Egejsko more i dospeli u Grčku.

Turska i dalje mora da ispuni kriterijume Evropske unije za bezvizni režim, a odluku o uslovnom ukidanju viza mora da odobre i Evropski parlament i države članice Unije, ističe urednica BBC-a za Evropu.

Zvanični Brisel strahuje da bez dogovora o bezviznom režimu Turska neće kontrolisati migraciju.

Veliki broj migranata i izbeglica stiže u Evropu iz Turske, kao i iz severne Afrike, što je izazvalo političku krizu između članica EU. Sigurnosne službe su uspjele osujetiti plan i razbiti ćeliju, a time je i Ramzijeva tajna misija bila gotova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: