Novinar posle tajne misije: Izmišljeni svet džihadista

Novinar francuskog Kanala plus proveo je šest meseci u redovima Islamske države i tajno ih snimao za potrebe dokumentarnog filma.

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2016.

08:16

Default images
Beta/AP

Pod pseudonimom Said Ramzi, novinar se sastajao sa džihadistima, snimao ih i otkrio kako izgleda proces radikalizacije.

Francuz se infiltrirao u džihadističku ćeliju, a u filmu koji je emitovan u ponedeljak sebe je opisao kao muslimana iste generacije kao džihadisti koji su izvršili teroristički napad u Parizu.

“Ja sam musliman. Svaki novi napad menja moj život, komplikuje, razvija probleme rasizma i integracije“, istakao je novinar.

Kaže da ne krivi one koji imaju predrasude prema muslimanskim migrantima.

“Teroristi iz Pariza su deca migranata, a opasnost od muslimanskih terorista je realna. Želim da se borim protiv tih ljudi koji ubijaju u ime Alaha, a oružje koje sam odabrao je infiltracija“, kaže Ramzi.

Za agenciju AFP je ispričao kako je želeo da otkrije motive koji stoje iza delovanja terorista i stvari "koje se događaju unutar njihovih glava".

"Jedna od glavnih stvari koje sam naučio bila je da nikada nisam video nikakav islam u svemu tome. Nije bilo volje da se svet učini boljim mestom. Samo izgubljeni, frustrirani, samoubilački, lako izmanipulisani mladići. Imali su tu nesreću da se rode u doba kada postoji Islamska država. To je jako tužno. Oni su mladići koji su nešto tražili, a to su našli", rekao je novinar.

S ekstremistima se povezao putem Fejsbuka, a kontaktirao je s jednim mladićem francusko-turskog porekla koji se zvao Usama. On je sebe nazivao "emirom" grupe. Džihadistička ćelija brojila je najmanje deset ekstremista koji su bili odlučni da ubiju "maksimalan broj nevernika" i zasluže ulaz u raj.

Neki od ekstremista bili su rođeni u muslimanskim porodicama, ali bilo je i onih koji su prešli u islam. Prvi susret dogodio se u gradu Šateru u centralnoj Francuskoj, u centru za aktivnosti na otvorenom koji je bio zatvoren jer je bila zima.

Usama ga je uveravao da raj čeka na njega ukoliko napravi samoubilački napad.

"Prema raju, to je naš cilj. Dođi, brate, idemo u raj, naše žene nas tamo čekaju, s anđelima kao slugama. Imat ćeš palatu i krilatog konja od zlata i rubina", nagovarao ga je Usama.

Mesto susreta menjalo se s vremena na vreme. Jedan susret odigrao se i u pariškom predgrađu Stains.

Novinar se prisetio razgovora s jednim ekstremistom koji je predlagao da se sruši putnički avion s "malim bacačem raketa". Dok su pričali, ekstremista je pokazao prstom prema avionu koji se približavao aerodromu severno od Pariza, a komentarisali su kako bi takav napad Francuskoj ostavio stogodišnje traume.

Ramzi je rekao kako Usama živi u izmišljenom svetu.

"Trošio je vreme kako bi mi napunio glavu: "Mučenici ne osećaju bol", "Idemo u raj", "Naše žene čekaju na nas"", priseća se novinar fraza kojima ga je "emir" nagovarao na napad.

Usama je predlagao i da napadnu vojnu bazu, francuske televizije koje su "u ratu protiv islama" i slično. Naravno, hvalio je napade na Šarli ebdo i govorio kako Francuzi "moraju umirati u hiljadama".

Usama je nedavno uhapšen u Turskoj i predat Francuskoj gde je proveo tek pet meseci u zatvoru zbog pokušaja odlaska u Siriju.

I iz zatvora je, kaže novinar, Usama ostao u kontaktu s džihadistima, štaviše, u zatvoru su bili u mogućnosti preko laptopa s internetom da komuniciraju s islamistima u Siriji.

"Oni čitaju njihove blogove i Fejsbuk stranice. Komuniciraju s borcima u Raki", ispričao je novinar svoja iskustva sa rizičnog tajnog zadatka.

Jednom je Ramzi sreo i ženu koja mu je predala papir s uputima o napadu na jedan noćni klub, a službe bezbednosti su uspele da osujete plan i razbiju ćeliju, posle čega je završena i Ramzijeva tajna misija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: