Tači: Kraj čekanja ispred ambasada; Mustafa: Veliki dan

Predsednik Kosova Hašim Tači kaže da preporuka o viznoj liberalizaciji nije poklon, već da je zasluženo, dok je Isa Mustafa naveo da je to veliki dan.

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.05.2016.

16:23

Default images
Foto: GettyImages

"Nakon višedecenijske izolacije, više neće biti čekanja u redu ispred ambasada i odbijanja viza", napisao je Tači u poruci na društvenim mrežama, a prenose prištinski mediji.

"To nije bio poklon, mi smo zaslužili viznu liberalizaciju našim zajedničkim radom. Kad radimo zajedno, nema granica koje bi nas zaustavile. Čestitam za današnju viznu liberalizaciju i za jučerašnje članstvo u UEFA. Ovo je istorijski važna nedelja", istakao je Tači.

Evropska komisija je danas predložila Savetu EU i Evropskom parlamentu da ukine vize za građane Kosova za kraći boravak u zemljama "šengenske zone", saopštila je EK.

Komisija je takođe objavila i pozitivnu procenu u kojoj se navodi da je Kosovo ispunilo zahteve za viznu liberalizaciju, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EK.

Osim toga, premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da je preporuka za ukidanje viza za građane Kosova koju je danas usvojila Evropska komisija veliki dan i značajan korak Kosova u procesu evropskih integracija.

Evropska komisija predložila je danas Savetu ministara EU i Evropskom parlamentu da građanima Kosova uvede režim bez viza za boravak do najviše tri meseca u šengenskoj zoni EU.

"Ovo je veliki dan za Kosovo, jer preporuka o liberalizaciji viza je odluka od velikog višedimenzionalnog značaja. Kosovo je napravilo korak u evropskim integracijama", kazao je Mustafa na konferenciji za novinare sa šefom delegacije EU i specijalnim izaslanikom EU na Kosovu Samuelom Žbogarom, koji mu je zvanično predao odluku o preporuci ukidanja viza.

Kosovski premijer je rekao da je današnja odluka rezultat opredeljenja građana Kosova za prozapadne vrednosti.

"Svaki naš uspeh na unutrašnjem i spoljašnjem planu ne bi bio moguć bez podrške međunarodnih partnera. Imali smo snažnu saradnju tokom ovih godina", kazao je Mustafa.

On je dodao da je "svaki uspeh zajednički uspeh građana i međunarodnih partnera". "Uprkos pooštravanju kriterijuma, Evropska komisija je pozitivno odlučila", kazao je Mustafa.

Ministar za evropske integracije Kosova Bekim Čolaku je na istoj konferenciji kazao da je od danas počeo "ravnopravni tretman građana Kosova i EU".

"Ovom odlukom je potvrđena činjenica da je Kosovo uspešno i ovim su otvorena vrata Kosova za učlanjenje u EU. Ovo je kraj izolacije i rezultat je ozbiljnog angažovanja, a ne poklon Evropske komisije", kazao je Čolaku.

Šef delegacije EU na Kosovu Samuel Žbogar je rekao da je današnji dan veliki dan za Kosovo i da se oseća veselo i zadovoljno.

"Od prvog dana na Kosovu stalno sam bio upitan od svih kada će se dogoditi liberalizacija. Ja sam rekao vrlo brzo. To se danas dogodilo, ja sam veoma zadovoljan što sam ovde s vama na ovaj dan", kazao je Žbogar i čestitao građanima Kosova preporuku Evropske komisije o ukidanju viza.

Kosovski ministar unutrašnjih polova Skender Hiseni ocenio je danas u Briselu da je "narod Kosova" najviše okrenut Evropi i da je dan u kome je Evropska komisija predložila viznu liberalizaciju za Kosovo ”veliki dan” za građane Kosova.

Napokon, pored toga što se osećamo Evropljanima i tehnički gledano smo Evropljani uz mogućnost putovanja bez viza”, naglasio je Hiseni posle razgovora sa evropskim komesarom za unutrasnja pitanja i migracije Dimitrisom Avramopulosom.

I dok u Evropskoj komisiji podvlače da je Kosovo ispunilo uslove iz Mape puta i da Prištinu do konačne odluke o slobodnom putovanju građana Kosova u šengensku zonu deli još ratifikacija sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom i jačanje borbe protiv organizovanog krimala i korupcije, španse medije u Briselu je zanimalo da li će pasoši Kosova biti prihvaćeni i od vlasti onih zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova, a nalaze se u okviru šengenskog prostora.

Hiseni je, kako javlja dopisnik Tanjuga, na to odgovorio da je Kosovo obezbedilo biometrijske pasoše i ispunilo tehničke kriterijume postavljene od EK.

Na Španiju se na Kosovu gleda kao na prijateljsku zemlju. Nadam se i očekuje da će Španija poštovati osnovno ljudsko pravo građana Kosova da se slobodno kreću kroz Evropu”, odgovorio je kosovski ministar unutrašnjih poslova Skender Huseni.

Evropski komesar za migracije, državljanstvo i unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos dodao je da Evropska unija Španiju smatra jednom od ”najevropskijih i najdemokratičnijih nacija” i izrazio nadu da će španske vlasti znati kako da se odnose prema ovom pitanju.

Nezavisnost Kosova, pored Španije, ne priznaju ni Slovačka, Rumunija, Grčka i Kipar, koje su istovremeno članice Šengenske zone.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini boraviće sutra na Kosovu i obratiće se poslanicima Skupštine Kosova povodom preporuke o ukidanju viza, potvrđeno je iz kabineta kosovskog premijera.

Prištinski mediji su pozivajući se na izvore iz Vlade Kosova javili da će se tokom posete Mogerinijeva razgovarati o viznoj liberalizaciji i produženje mandata Euleksa, kao i o pitanjima vezanim za dijalog sa Srbijom, sa posebnim osvrtom na sporazume koji se ne sprovode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: