"Mladićev demograf pogrešno tumači veštaka optužbe"

Tužioci Haškog tribunala rekli su na suđenju Mladiću da je demograf odbrane pogrešno protumačila izveštaj o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica kod Prijedora.

Izvor: Beta

Sreda, 04.05.2016.

00:27

Demograf Svetlana Radovanović je, međutim, to negirala, ostajući pri iskazu da je demograf optužbe Eva Tabo manipulisala podacima o nestalima iz prijedorskog kraja i osobama ekshumiranim iz Tomašice.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (74) optužen je za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština, uključujući Prijedor, imao razmere genocida.

Prema optužnici, u primarnu grobnicu Tomašica i sekundarnu Jakarina kosa pokopane su žrtve koje su sprske snage ubile tokom akcije etničkog čišćenja u prijedorskom kraju, s proleća i u leto 1992.

Odgovarajući na pitanja zastupnika optužbe, Radovanović je tvrdila da Tabo “ima problem s podacima, jer koristi izvore koji nisu relevantni”, poput Crvenog krsta i “Knjige mrtvih” u Prijedoru.

Kako je rekla Radovanović, na tim spiskovima kojima se služila Tabo, “neko je prijavljen kao mrtav, a ispostavi se da je živ”. “Jer porodica nije prijavila da je pronađen živ”.

Na konstataciju tužioca da za ekshumirane iz Tomašice “znamo da su mrtvi”, demograf odbrane je odgovorila: “Znamo da su mrtvi ako posedujemo dokumenta, a ne ako su na spisku nestalih”, a Tabo “govori i o nestalima”.

“Ako je neko ekshumiran i identifikovan, znamo da je mrtav”, insistirao je tužilac.

“Znamo, ali ne znamo gde su i kako ubijeni. DNK je dokaz gde je telo nađeno i za identifikaciju, ali ne i za utvrđivanje gde i kada i pod kojim okolnostima je osoba stradala”, uzvratila je Radovanović.

Primedbu Mladićeve demografkinje da je “apsurdan” navod eksperta optužbe da je na celu grupu žrtava iz Tomašice bilo ispaljeno 645 metaka, a na deo te iste grupe 750 hitaca, tužilac je objasnio greškom u prevodu na bosansko-hrvatsko-srpski.

“U engleskom originalu izveštaja piše 570 metaka na deo grupe, to je greška u prevodu. Znajući sada to, da li biste povukli svoje reči”, pitao je tužilac.

“Da, ali još uvek tvrdim da statistika hitaca nema nikakve veze sa demografijom. Ne ostajem pri zaključku, ako nije tačan prevod”, odgovorila je Radovanović.

Ona je ostala pri iskazu da je Tabo “insinuirala” da su sve ekshumirane žrtve iz Tomašice ubijeni u “egzekucijama” u okviru “kampanje etničkog čišćenja”, zanemarujući mogućnost da su neke osobe bile ubijene u borbama, kojih je, po dokumentima, bilo.

Prethodno je tužilac tvrdio da su neke od žrtava bile iz sela prilično udaljenih od Prijedora, u kojima sukoba nije bilo.

Radovanović je okončala iskaz. Do kraja dokaznog postupka Mladićeve odbrane, ostalo je još par svedoka, koji moraju svedočiti do kraja maja. Termin tih iskaza biće naknadno određen.

Optužnica generala Mladića tereti i za genocid u Srebrenici: terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: