Grabar-Kitarović:Lozančić bio lični obaveštajac Milanovića

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović optužila je bivšeg direktora SOA Dragana Lozančića da je bio lični obaveštajac bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.05.2016.

19:25

Grabar-Kitarović:Lozančić bio lični obaveštajac Milanovića
Foto: Beta/AP, arhiva

Iz SDP-a uzvraćaju da je takav stav suprotan rečima premijera Tihomira Oreškovića da nije video "nikakve podatke" o greškama Dragana Lozančića.

Grabar Kitarovićeva je Lozančićevo razrešenje zatražila krajem januara, a pre nešto više od mesec dana svoj supotpis na tu odluku stavio je i premijer Orešković. Predsednica i premijer su za novog šefa SOA predložili Daniela Markića.

Predsednica je tada u svojoj odluci navela da je Lozančić izgubio njeno poverenje te da se ogrešio o Zakon o sigurnosno-obaveštajnom sistemu, a premijer je u intervjuu za Medija servis danas kazao da nije vidio "nikakve podatke i rezultate koji su to potvrdili".

Lozančić je ostavku na mesto šefa SOA podneo prošle sedmice i tako omogućio da o imenovanju njegovog naslednika raspravlja saborski Odbor za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbednost koji je danas većinom glasova podržao imenovanje Markića, uz izdvojeno mišljenje HDZ-ova Miroslava Tuđmana i HSLS-ova Darija Hrebaka.

"Ostavka jest dobrodošla, međutim ja pratim njegov rad puno dulje nego što to prati gospodin Orešković. Gospodin Lozančić dobro zna da o nekim razlozima ne mogu govoriti jer je riječ o nacionalnoj sigurnosti, o stabilnosti države i to je on i koristio. Ali ono što mogu reći jest da je gospodin Lozančić bio privatni, odnosno osobni obavještajac gospodina Milanovića, i tu ću stati", kazala je tim povodom Kitarovićeva za HRT.

Njenu izjavu u SDP-u nisu želeli zvanično da komentarišu dok intervju ne bude emitiran u celosti, no neslužbeno poručuju kako je to što je rekla predsednica dijametralno suprotno onome što je u intervjuu za Medija servis kazao premijer Orešković.

U SDP-u podsećaju i da je saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost pozitivno mišljenje na imenovanje Markića na čelo SOA dao na osnovu Lozančićeve ostavke, te da ni Odbor nije dobio nikakvu potvrdu da je Lozančić kršio zakon.

"Ako je doista bilo teških kršenja zakona o kojima govori predsednica, kako je moguće da nikakav dokaz o tome nije stigao ni do premijera Oreškovića ni do nadležnog saborskog odbora?", pitaju se u SDP-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: