Dveri-DSS: Prešli smo cenzus, krađa nas ujedinila

Lista Dveri-DSS je preskočila cenzus za više od hiljadu glasova, pokazuju rezultati koje je saopštila ta koalicija u sedištu DSS.

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2016.

21:20

Dveri-DSS: Prešli smo cenzus, krađa nas ujedinila
Foto: Tanjug

Lider Dveri Boško Obradović je rekao da je ta koalicija osvojila 1.998 glasova na ponovljenim izborim na 15 mesta, odnosno oko 25 odsto.

Lista Dveri-DSS je bila za tačno jedan glas ispod cenzusa pred novi izlazak na birališta, a za ulazak u parlament im je bilo potrebno oko 400 glasova.

To znači da će mesta u novom sazivu srpskog parlamenta imati predstavnici ukupno 12 lista, od čega je pet manjinskih. Poslanike će imati koalicija oko SNS, SPS-JS, SRS, DS, pokret Dosta je bilo, SDS-LDP-LSV i lista Dveri-DSS, kao i manjinske liste SVM, BDZ, SDA, PZDD i Zeleni.

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić je rekla da je ova lista "pobednik izbora" i da je ulazak u parlament ogroman uspeh, bez obzira na ukupnu pobedu SNS, jer je ta lista trpela satanizaciju.

"Da je Vučiću ova pamet i ovo iskustvo, a da je sada 24. april, ne bi ni krao ni lagao, jer je tada uspeo u jednoj stvari - da ujedini opoziciju ko istine, pravde, borbe za institucije i slobodu medija", rekla je ona.

Predsednica DSS je navela da je "srpskom narodu pukao film", da narod u Srbiji više "ne može više da trpi laži i prevare" i da je "proradio srpski inat".

"Vučić je uspeo da razvije solidarnost među ljudima, strankama koje inače nemaju mnogo zajedničkog na ideološkom planu, ali imaju to što žele da se bore za slobodnu Srbiju u kojoj se poštuju institucije", rekla je ona.

Sanda Rašković Ivić se zahvalila ostalim liderima opozicije na podršci i rekla da je srećna što je DSS uspela da se sačuva, uprkos "užasnim udarima u poslednjih godinu i po dana".

"Stara stranka se vratila u parlament, a tamo ćemo se ćerati sa Vučićem", rekla je ona.
Foto: Tanjug
Takođe, ona je navela da je na ovim izborima viđen "novi brak".

"Vidimo novi brak, samo tajni. Mi smo bar radili javno, a taj brak postoji između SNS i SRS", rekla je ona.

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović je te njene reči obrazložio podacima sa biračkih mesta, gde su radikali dobili između 7 (Kladovo) i 14 (Palilula) glasova.

Kako je rekao, radikali i naprednjaci su postigli "tajni dogovor" i glasači SRS su glasali za SNS.

Radulović je lideru SNS poručio i "krađa se ne isplati" i "u laži su kratke noge".

"Ovakav izborni rezultat bio bi i da izbori u redovnom terminu 24. aprila nisu pokradeni. Vučić je sada veoma ranjiv jer ima smo 98 poslanika", rekao je Radulović i poručio: "To se dešava kada raspisuješ izbore, kada vreme nije".

Lider Dveri Boško Obradović je čestitao svim "građanima Srbije koji su zaštiti izbornu volju pokazanu 24. aprila".

"Ovo je jedan veliki dokaz da su se građani Srbije probudili i poručili da neće SNS i Vučić odlučivati kako će izgledati Skupština Srbije i opozicija već će to odlučivati građani Srbije. A opozicija je znatno ojačala za ovih deset dana", rekao je on i naglasio da lider SNS nije spomenuo dva biračka mesta.

"Vučić nije spomenuo Užice gde nas je dobio za samo nekoliko glasova i nije spomenuo Novi Beograd gde smo pobedili na izborima SNS i Vučića i osvojili smo više glasova. Dakle pitanje je - Zašto je Aleksandar vučić prećutao Užice i Novi Beograd?“, rekao je Obradović.

On se zahvalio Raduloviću i Pajtiću i "svim njihovim saborcima i koalicionim partnerima koji su pokazali novo lice demokratske Srbije i pozvali svoje birače da glasaju za DSS-Dveri".

Lider DS Bojan Pajtić je rekao da to što je ponovo rezultate prvi saopštio Aleksandar Vučić, a ne RIK pokazatelj da u Srbiji "ne postoje ni vlada, ni pravosuđe, ni parlament, niti RIK, već volja samo jednog čoveka."

"Taj čovek je poražen i njegovi strateški ciljevi su poraženi - da poveća broj poslanike i uništi DS. Danas ima 27 poslanika manje, a pored DS koja je i te kako preživela, dobio je još dve opozicione liste u parlamentu", rekao je Pajtić.

Prvi čovek demokrata je rekao da ovo nije pobeda stranačkih lidera, već pobeda onih koji žele da im deca žive u uređenoj državi.

Pajtić je ocenio da je ovo "početak Vučićevog kraja" i da slede predsednički izbori na kojima će opozicija "sprečiti krađu".

"Prva inicijativa DS kada se formira parlament biće formiranje anketnog odbora, da se utvrdi koliko je glasova ukradeno. Nije ukraden jedan glas, opozicija je oštećena za između 200 i 300 hiljada glasova", rekao je Pajtić.

Pajtić je rekao i da ovo nije bila "borba za fotelju" i da "nije ambasador učio lidere opozicije kako se bori za demokratiju".

Inače, u sedištu DSS nije bilo lidera liste SDS-LDP Borisa Tadića i Čedomira Jovanovića, koji su u teoriji mogli da ostanu ispod cenzusa.

"Oni su se borili za cenzus, izašli su posebno, a mi koji smo se ovde okupili smo birače pozvali da zaokruže broj pet kao odbranu izborne volje", rekao je Saša Radulović.

Kako su rekli okupljeni lideri, oni su se čuli sa Tadićem i Jovanovićem i "razmenili čestitke". Prethodno je novinarima visoki funkcioner DSS-a Aleksandar Popović rekao da je koalicija DSS-Dveri dobro prošla na ponovljenim parlamentarnim izborima na 15 biračkih mesta širom Srbije.

"Svuda imamo dvocifren procenat, pogotovo u beogradskoj opštni Palilula, Užicu, Jagodini", rekao je Popović.

Prema poslednjim rezultatima, svoja mesta u parlamentu će imati ukupno 12 lista (od toga pet manjinskih):
  • SNS 131
  • SPS 29
  • SRS 22
  • DS 16
  • DJB 16
  • SDS-LDP-LSV 13
  • Dveri-DSS 13
  • SVM 4
  • BDZ 2
  • SDA 2
  • Zeleni 1
  • PZDD 1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: