Joksimovićeva: Vrtimo se ukrug, EK je sada na potezu

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Srbija ispunila dogovorene kriterijume i da je sada na potezu Evropska komisija.

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2016.

19:58

Joksimovićeva: Vrtimo se ukrug, EK je sada na potezu
Foto: Beta

"Vrtimo se ukrug. Srbija se ponašala i ponaša se i dalje konstruktivno. Kao što sam i ranije rekla, stvar je dogovora i nalaženja rešenja između država članica i Evropske komisije", rekla je Joksimovićeva Tanjugu.

Ministarka je naglasila da je Srbija ispunila ono što su bili ranije dogovoreni kriterijumi za otvaranje poglavlja.

"Sada je Evropska komisija na potezu", zaključila je Joksimovićeva.

Predsedavajuća EU Holandija pokušala je danas, posle pauze od nekoliko sedmica, da postigne konsenzus zemalja članica po pitanju otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije, ali je Hrvatska ostala pri stavu da ne daje saglasnost.

Kako saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora u Briselu, holandsko predsedavanje SavetouEU stavilo je ovu temu na dnevni red današnjeg sastanka ambasadora zemalja članica EU (Coreper), iako je iz ranijih kontakata sa Zagrebom bilo jasno da je hrvatski stav po pitanju otvaranja poglavlja 23 sa Srbijom ostao nepromenjen.

I ovoga puta 27 zemalja članica podržalo je predlog o otvaranju poglavlja 23 sa Srbijom, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

Hrvatski ambasador u EU je ponovio razloge zbog kojih Hrvatska nije u mogućnosti da da svoje "zeleno svetlo", čime bi se obezbedio neophodan konsenzus za novi korak Srbije u pregovorima o članstvu s EU.

Sastanak stalnih predstavnika zemalja članica bio je zatvoren za javnost, a diplomatski izvori iz Saveta EU navode da Hrvatska i dalje insistira na ukidanju zakona o regionalnoj nadležnosti Srbije u procesuiranju ratnih zločina, kao i na garancijama za zastupljenost hrvatske nacionalne manjine u srpskom parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: