PIK objavio konačne rezultate izbora u Vojvodini

PIK je na današnjoj sednici utvrdio konačne rezultate izbora od 24. aprila za poslanike u Skupštinu Vojvodine, u kojoj će sedeti poslanici sa devet lista.

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2016.

17:24

PIK objavio konačne rezultate izbora u Vojvodini
Foto: Tanjug

Prema navodima sa sajta PIK-a, lista "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" osvojila je 44,48 odsto glasova, što je ukupno 63 skupštinska mandata.

Druga po redu je koaliciona lista Socijalističke partije Srbije (SPS), Jedinstvene Srbije (JS) i Patriotskog pokreta Srbije, koja je osvojila 8,86 odsto glasova, odnosno 12 mandata.

Po deset mandata imaju liste "Za Vojvodinu rada i znanja Demokratska stranka, DSHV, Nova, ZEP-Zeleni – dr Bojan Pajtić", koja je osvojila 7,24 odsto glasova, i lista "dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", koja je imala 7,66 odsto glasova.

Lista "Nenad Čanak – Liga socijaldemokrata Vojvodine – digni glavu" osvojila je 6,43 odsto glasova, odnosno devet poslaničkih mandata.

Sledeća lista je "Dosta je bilo – Saša Radulović" sa 5,54 odsto glasova i sedam mandata, a nakon nje i "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor", sa osvojenih 4,88 odsto glasova i šest mandata.

U pokrajinskom parlamentu sedeće i poslanici liste "Mađarski pokret za autonomiju - dr Tamaš Korhec - DZVM - Aron Čonka" sa osvojenih 1,71 odsto glasova i dva mandata, kao i Zelena stranka sa 1,14 odsto glasova i jednim poslaničkim mandatom.

Komisija je na današnjoj sednici donela i Rešenje o prestanku prava na članstvo u proširenom sastavu PIK-a predstavnicima izbornih lista.

Aktuelni predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor ima rok od tri dana da objavi datum održavanja konstitutivne sednice na kojoj će biti izabran novi predsednik, potpredsednici i sekretar pokrajinske skupštin.

Pastor je ranije za Radioteleviziju Vojvodine (RTV) izjavio da očekuje da će ceo proces konstituisanja nove vlade biti završen i pre isteka zakonskih rokova.

"Posle te prve konstitutivne sednice će verovatno brzo uslediti nova sednica na kojoj će biti doneta odluka o pokrajinskoj vladi, i nakon toga će ona biti i konstituisana", rekao je Pastor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: