London i Pariz traže hitan sastanak SB UN: Alep gori...

Velika Britanija i Francuska zatražile su hitan sastanak Saveta bezbednosti UN zbog žestokih sukoba u sirijskom gradu Alepu.

Izvor: Beta/AP

Utorak, 03.05.2016.

23:14

London i Pariz traže hitan sastanak SB UN: Alep gori...
Foto: Beta, AP

Britanski ambasador pri UN Metju Rajkroft je rekao da bi generalni sekretar UN Ban Ki Mun trebalo da obavesti Savet o situaciji u Alepu "kao pitanje od najvišeg prioriteta", s čime se saglasio i francuski ambasador Fransoa Delatr.

"Alep gori... i njegovi civili stradaju", rekao je Rajkroft na Savetu bezbednosti pošto je usvojena rezolucija koja traži okončanje napada na bolnice i medicinske radnike u Siriji i drugim zonama sukoba.

Delatr je rekao da je Alep "pod konstantnim bombardovanjem od 2012" i naveo da je taj grad "napaćeni centar otpora" režimu sirijskog predsednika Bašara Asada.

Osim toga, državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je ranije da sirijska vlada i oni koji je podržavaju u Moskvi i Teheranu imaju rok do avgusta da počnu tranziciju za smenu Asada.

Kako kaže, ukoliko se to ne dogodi biće suočeni s novim pristupom SAD za kraj petogodišnjeg rata u Siriji.

Imajući u vidu mnogobrojne neispunjene pretnje SAD tokom čitavog sukoba, od proglašenja da su Asadovi dani odbrojani još pre pet godina do pretnje vojnom akcijom ako se upotrebi hemijsko oružje, nije jasno kakve bi posledice mogao imati Kerijev ultimatum, ocenjuje agencija AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: