Sobotka: Može liberalizacija Turskoj ako ispuni uslove

Evropska unija može da ponudi Turskoj viznu liberalizaciju samo ako Ankara ispuni potrebne uslove, izjavio je češki premijer Bohuslav Sobotka.

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2016.

21:53

Sobotka: Može liberalizacija Turskoj ako ispuni uslove
Foto: GettyImages

BBC je ranije tokom dana objavio, pozivajući se na anonimne izvore, da će Evropska komisija Turskoj uslovno odobriti bezvizni režim za područje "šengenske zone".

Sobotka je na svom Tviter nalogu takođe rekao da se Češka protivi kvotama za izbeglice i sankcijama za one zemlje koje ih ne prihvate, prenosi Radio Prag.

Turska je pristala da ukine vize za sve građane EU čime je prevaziđena jedna od poslednjih prepreka za ukidanje viza turskim građanima koji žele da putuju u EU.

Kako se navodi, ta odluka se odnosi i na kiparske Grke.

Turska vlada je kasno sinoć usvojila odluku o ukidanju viza za svih 28 članica EU, onog trenutka kada Evropa uvede liberelizaciju viznog režma s Turskom, objavio je turski Službeni glasnik.

Podsećamo, Evropska komisija daće uslovnu dozvolu Turskoj za kretanje u Šengenskoj zoni bez viza, javio je ranije tokom dana BBC.

Osim toga, vlada Kipra je upozorila u ponedeljak da Turska mora ispuniti sve uslove da bi EU ukinula vize za putovanja njenih državljana na teritoriju EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: