Za ubistvo palestinskog tinejdžera doživotna + 20 godina

Ubica i glavni organizator ubistva palestinskog tinejdžera Muhameda Abu Kdeira osuđen je na doživotnu plus još dve decenije zatvora, javili su izraelski mediji.

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2016.

21:09

Za ubistvo palestinskog tinejdžera doživotna + 20 godina
Foto: Beta, AP

Josef Ben-David (31) je u aprilu proglašen krivim za ubistvo, otmicu radi ubistva i nanošenje telesnih povreda koje su dovele do smrti Abu Kdeira.

U novembru je jerusalimski okružni sud osudio njegova dva saučesnika, oba maloletnika, za ubistvo, ali Ben-David nije proglašen krivim zbog tvrdnji da nije bio odgovoran za svoje akcije u vreme kada se ubistvo dogodilo.

Sud je kasnije presudio da to nije tačno, a saučesnici su osuđeni, jedan na doživotnu, a drugi na 21 godinu zatvora.

Pre nego što je danas kazna izrečena Ben-David je hteo da se izvini za svoj zločin u sudu.

"Izvinite za to što se desilo", rekao je on, objasnivši da je radio za organizaciju Zaka ultraortodoksnih Jevreja koja dobrovoljno posle terorističkih napada i nesreća odnosi tela poginulih i Jevreja i Arapa.

Rekao je da mrtve smatra svetim i da "moli oproštaj porodice za sve što se dogodilo".

Šesnaestogodišnji Abu Kdeir otet je u rano jutro 2. jula 2014. godine u jerusalimskom arapskom kvartu Šoafat kraj svoje kuće. Odvezen je u jerusalimsku šumu gde je dobio batine i živ spaljen, navode izraelski mediji.

Izrael ga je zvanično priznao kao žrtvu terora. Taj zločin bio je osveta za otmicu i ubistvo trojice izraelskih tinejdžera na Zapadnoj obali.

Usledio je ciklus nasilja koji je na kraju doveo do pedesetodnevnog rata u pojasu Gaze. U njemu je poginulo više od 2.200 Palestinaca, mahom civila, a na izraelskoj strani 63 vojnika i sedam civila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: