Merkel: CDU neće menjati strategiju zbog AfD

Angela Merkel izjavila je da njena CDU neće promeniti strategiju kako bi odgovorila na brz uspon AfD preotela i birače koje je ta stranka pridobila.

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2016.

18:33

Default images
Foto: Beta/AP

Dnevnik Bild je prethodno objavio da su učesnici na jednom sastanku CDU naveli da im je Merkelova rekla da stranka treba napornije da radi kako bi privukla birače desno od centra i da želi novu strategiju kako bi parirala AfD-u, koji prema anketama javnog mnjenja ima i do 14 odsto podrške.

To predstavlja ozbiljan izazov za konzervativce i druge etablirane stranke pred savezne izbore 2017. godine, prenosi Rojters.

Oni isključuju koaliciju sa AfD-om, a Merkelova je odbacila mogućnost da CDU promeni kurs.

"Nema nikakve promene u strategiji", rekla je ona novinarima Berlinu.

AfD je zabeležio uspon na nemačkoj političkoj sceni od kada je formiran pre tri godine, delimično i zahvaljujući zabrinutosti javnosti zbog migrantske krize u Evropi.

Ta desničarska antiimigrantska stranka usvojila je u nedelju svoj prvi program, u kojem se navodi da Islam nije spojiv sa Ustavom Nemačke i poziva na zabranu minareta i burki.

"Islam nam je stran i zbog toga se ne može pozivati na princip verske slobode u istom stepenu kao hrišćanstvo", rekao je lider AfD Hans-Tomas Tilšnajder delegatima na stranačkom kongresu u Štutgartu.

Oko 2.000 delegata pozdravilo je aplauzom pozive sa bine da se uvedu mere protiv "islamskih simbola moći", prenosi Rojters.

AfD za sada nema poslanika u Bundestagu, ali ima predstavnike u polovini pokrajinskih parlamenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: