Španski kralj raspustio parlament, novi izbori 26. juna

Španski kralj Felipe Šesti raspustio je parlament i raspisao izbore za 26. jun, pošto nije postignut dogovor o formiranju vlade posle decembarskih izbora.

Izvor: Beta

Utorak, 03.05.2016.

11:46

Španski kralj raspustio parlament, novi izbori 26. juna
Foto: Getty Images

Kralj je potpisao dekret o raspuštanju parlamenta, pošto je 2. maja istekao zakonski rok za formiranje vlade. To je prvi put da u Španiji moraju da budu ponovljeni izbori.

Na parlamentarnim izborima u decembru, konzervativna Narodna stranka, koja je bila na vlasti četiri godine, osvojila je najviše glasova, 28,7 odsto, odnosno 123 poslanika, ali nedovoljno da sama formira vladu.

Na drugom mestu bila je Socijalistička partija, a zatim Podemos i Građani. Nijedna od te tri partije nije želela da formira vladu s Narodnom strankom.

Španski kralj Felipe Šesti je prošle sedmice razgovarao s liderima političkih partija u poslednjem pokušaju da reši četvoromesečnu političku krizu i nađe kandidata koji može da formira vladu i time se izbegnu novi parlamentarni izbori.

Kralj je, međutim, posle razgovora konstatovao da nijedan kandidat za mandatara nije dobio dovoljnu podršku za sastav nove vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: