Ban Ki-Mun: Ograničavanje medija - okovi na napretku

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun izrazio je zabrinutost zbog sve većih restrikcija s kojima se susreću medijski radnici u mnogim zemljama.

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2016.

10:47

Ban Ki-Mun: Ograničavanje medija - okovi na napretku
Foto: Getty Images

Ban Ki-Mun je pozvao vlade, političare, privrednike i građane da se obavežu da će čuvati i štititi nezavisne i slobodne medije.

"Ograničenja slobode izražavanja stavljaju okove na sam napredak. Na ovaj Svetski dan slobode medija, pozivam vlade, političare, privrednike i gradjane da se obavežu da će čuvati i štititi nezavisne i slobodne medije", rekao je on.

Kako je rekao, bez ovog osnovnog prava, ljudi su manje slobodni i manje osnaženi.

"Uz njega, mi možemo zajedno da radimo za svet dostojanstva i mogućnosti za sve, naveo je Ban u pisanoj izjavi povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja", rekao je prvi čovek UN.

On je ukazao da ljudska prava, demokratska društva i održivi razvoj zavise od slobodnog protoka informacija, a da pravo na informisanje zavisi od slobode medija.

"Sloboda medija i slobodan protok informacija su neophodni ne samo da bi se informisali građani, već i da im se omogući da smatraju svoje lidere odgovornim za ispunjenje onih obećanja koja su dali. Mediji, uključujući i sve više nove onjaln/internet medije – služe nam kao naše oči i uši. Mi svi imamo koristi od informacija koje nam oni pružaju", naveo je Ban.Generalni sekretar UN je ocenio da su slobodna, nezavisna i bezbedna medijska okruženja od ključnog značaja, ali da su ipak novinari, sve češće, ugroženi, maltretirani, ometani i često ubijani tokom potrage za informacijama.

"Mnogi su nestali u detonacijama, neki u užasnim uslovima, zbog rasvetljavanja vladinih neuspeha, koruptivnih radnji ili društvenih problema", naveo je u izjavi generalni sekretar UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: