Vatrogasci: Slučajni požar; Zajednica sumnja u "osvetu"

Američki tabloid "Njujork post" piše da srpska zajednica strahuje da požari, koji su zahvatili pravoslavne crkve, predstavljaju "koordinisan napad na religiju".

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.05.2016.

09:24

Vatrogasci: Slučajni požar; Zajednica sumnja u
Foto: YouTube/Screenshot

Kako navodi list, iako su vatrogasci saopštili da požar koji je progutao srpsku crkvu na Menhetnu nije sumnjiv, "članovi pravoslavne zajednice imaju sumnje".

Neki predstavnici srpske zajednice veruju čak i da su požari podmetnuti u znak osvete zbog blokiranja kanonizacije hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca.

Direktor Instituta za balkanske studije u Beogradu i bivši srpski ambasador u Parizu Dušan T. Bataković smatra da je izgorelo previše crkava da bi se to moglo nazvati nesrećnim slučajem.

"Neka vrsta terorističke akcije ne može biti isključena", kaže Bataković dodajući da je veoma čudno što su svi požari izbili na Uskrs, najveći hrišćanski pravoslavni praznik.

On je podsetio da je u poslednjih šest meseci srpska crkva tražila od pape Franje da ne kanonizuje kardinala Stepinca zbog, kako je rekao, njegovog saučesništva u velikim masakrima i genocidu protiv Srba, Jevreja i Roma.

Bataković je istakao da je papa odložio donošenje odluke o kanonizaciji Stepinca uprkos protestima Hrvatske crkve što je, kako je naveo, izazvalo bes, jer se on smatra jednim od ključnih članova crkve u hrvatskoj istoriji.

Srpski patrijarh Irinej je, u pismu papi, naveo da se "bojimo da ima previše otvorenih pitanja i rana koje kardinal Stepinac simbolizuje", podseća "Njujork post".

"Njegova kanonizacija, na naše veliko žaljenje, vratila bi odnose između Srba i Hrvata, kao i između katoličkih i pravoslavnih vernika, na njihovu tragičnu istoriju", naveo je Irinej.

Izvršni direktor Istraživačkog instituta Jasenovac Beri Lituči rekao je za taj list da ga neprekidno zovu zabrinuti pravoslavni vernici.

"To je strašna tragedija i nismo isključili pomisao da je u pitanju napad. To snažno utiče na sve u srpskoj zajednici", poručio je on.

Lituči smatra da istražitelji moraju pažljivo da razmotre nedavne katoličko-pravoslavne odnose u pokušaju da saznaju šta je izazvalo požare u crkvama u Australiji i Rusiji.

On je podsetio da se tokom rata devedesetih godina Crkva Svetog Save suočavala s brojnim pretnjama.

Crkva je, navodi američki list, imala i velike finansijske probleme, a vodila je spor s velikom graditeljskom kompanijom s Menhetna oko projekta u vrednosti od 100 miliona dolara, koji je propao pre dve godine.

"Njujork post" podseća da je papa Franja prošle nedelje odlučio da odloži ceremoniju za Stepinca.

U najmanje četiri pravoslavne crkve širom sveta izbili su požari tokom uskršnjih praznika.

Pored Crkve Svetog Save na Menhetnu, u kojoj je požar izbio samo nekoliko sati pošto su vernici u njoj završili uskršnju liturgiju, u požaru je uništena i makedonska crkva u Sidneju i tom prilikom povređena su dva vernika i nekoliko vatrogasaca.

U Australiji je požar izbio i u grčkoj crkvi u Melburnu, a na severu Rusije požar je izbio u kompleksu manastira Valam, na ostrvu u jezeru Ladoga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: