Kuva se na Baltiku: Nato šalje trupe, SAD za "smirivanje"

Komandant mornarice SAD Džon Ričardson izjavio je da se nada "normalizaciji" odnosa sa Rusijom u Baltičkom moru gde su ruski avioni presretali američke.

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.05.2016.

08:57

Kuva se na Baltiku: Nato šalje trupe, SAD za
Foto: Getty Images

Poslednji incident desio se u petak, kada je ruski Su-27 presreo američki avion za osmtranje RC-135 u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora, podseća AFP.

Ovo je bio drugi takav incident u proteklih nekoliko nedelja a Pentagon je susret nazvao "nebezbednim i neprofesionalnim."

Američka mornarica je objavila video snimak ruskog aviona koji leti veoma blizu američkog ratnog broda Donald Kuk, i to u "simuliranom napadačkom položaju."

"Ovo samo povećava šanse za neku vrstu taktičke pogrešne procene. To podiže tenziju u regionu i mi se nadamo nekoj vrsti normalizacije," rekao je Ričardson novinarima u Pentagonu.

On je pozvao Moskvu da se pridržava pomorskog sporazuma koji su potpisale SAD i sovjetske sile 1972. godine kako bi se izbegli pomorski incienti i sprečilo da neki takav događaj eskalira.

Ričardson je napomenuo da ne misli da Rusi pokušavaju da izazovu incident, već da "pošalju signal."

Moskva je više puta izrazila nezadovoljstvo zbog blizine američkih brodova i aviona njenim granicama.

S druge strane ruska aneksija Krima i podrška proruskim snagama u istočnoj Ukrajini je pojačala tenzije između Rusije i SAD, a NATO je rasporedio hiljade dodatnih vojnika u regionu i pojačao patrole i vežbe.

Inače, američki ministar odbrane Ešton Karter saopštio je u ponedeljak da NATO razmotra uspostavljanje rotacionih kopnenih snaga u zemljama Baltika i Poljske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: