DF protiv vlade "izbornog poverenja", dolaze na sednicu

Opozicioni Demokratski front protestvovao je protiv vlade "izbornog poverenja" koju će imenovati Skupština Crne Gore na sednici koja počinje sutra.

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2016.

22:18

Default images
Foto: Thinkstock

Međutim, oni su odlučili da zbog te sednice na kratko prekine višemesečni bojkot parlamenta.

Čelnici Fronta su na protestu u Podgorici optužili deo opozicije za "izdaju" zbog dogovora s vladajućom Demokratskom partijom socijalista (DPS) o formiranju prelazne vlade koja će pripremiti parlamentarne izbore.

Oni navode da je nemoguće da opozicija s pet ministarskih mesta u izvršnoj vlasti, koliko dobija dogovorom s premijerom Milom Đukanovićem, kontroliše izborni proces i da u Skupštinu ulaze da bi "razobličili prevaru".

DF navodi da neće podržati vladu, ali da ih je "muka naterala" da posle sedam meseci uđu u Skupštinu čiji rad bojkotuju, premda se nisu odrekli poslaničkih plata.

Jedan od čelnika Fronta i potpredsednik Skupštine Branko Radulović je rekao da poslanici Fronta ulaze u parlament na "retorički i svaki drugi megdan".

On je za premijera Mila Đukanovića rekao da je lopov, dok je bivšeg lidera Fronta Miodraga Lekića nazvao "izdajnikom i žaburinom".

Lekić je prošle godine napustio Front ne slažući se, između ostalog i s idejom o protestima i bojkotu institucija. Formirao je Demos koji se zajedno sa ostalim opozicionim partijama dogovorio o uslovima za održavanje izbora u oktobru ove godine.

Front već sedam meseci bojkotuje rad Skupštine i protestima traži formiranje prelazne vlade, u čemu mu se, međutim, nisu prodružile ostale opozicione partije u Crnoj Gori.

Vladajuće partije i opozicija potpisale su prošle nedelje sporazum koji će omogućiti formiranje prelazne vlade i koji predviđa ulazak opozicije u izvršnu vlast, u važne državne institucije i javna preduzeća.

Skupština Crne Gore sutra počinje sednicu na čijem su dnevnom redu posebni zakon koji predviđaju formiranje prelazne vlade, izbor novih članova vlade iz redova opozicije, kao i smena predsednka Skupštine Ranka Krivokapića.

Front je odbio da učestvuje u višemesečnim pregovorima, izabrao je drugačiji način političke borbe i neće biti deo vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: