Orban raspisao referendum: Da ili ne za prihvat migranata

Mađarski Vrhovni sud odobrio je održavanje referenduma o planu EU za uvodjenje obaveznih kvota za prihvat migranata i izbeglica.

Izvor: Beta

Utorak, 03.05.2016.

16:27

Orban raspisao referendum: Da ili ne za prihvat migranata
Foto: Getty Images

Referendum, koji je inicirala mađarska vlada, predstavlja pokušaj premijera Viktora Orbana da dobije političku podršku za svoj već ionako popularan anti-migracioni stav, ocenjuje agencija AP.

Pitanje na referendumu će glasiti: "Da li želite da Evropska unija propiše obavezno naseljavanje u Mađarskoj ljudi koji nisu državljani Mađarske, čak i bez pristanka parlamenta?"

Orban je ranije izjavio da će glas "ne" na referendumu biti glas "u korist nezavisnosti Mađarske".

Referendum o kvotama bi trebalo da bude održan do kraja godine, a biće validan samo ako izlaznost bude veća od 50 odsto.

Odluka Vrhovnog suda usledila je nakon što su uložene četiri žalbe protiv odluke mađarske Nacionalne izborne komisije kojom je odobreno referendumsko pitanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: