Česi sve nezadovoljniji EU, ali ne žele van

Česi ubrzano gube poverenje u Evropsku uniju od izbijanja migrantske krize, ali većina je ipak da Češka ostane u Uniji, navodi se u istraživanju.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.05.2016.

18:48

Česi sve nezadovoljniji EU, ali ne žele van
Foto: Thinkstock

Pozitivno ocenjuju novac koji im stiže iz zajedničke evropske kase i mogućnost putovanja bez viza i graničnih rampi, studiranja i zaposlenja širom Evrope.

Prema poslednjoj anketi Centra za istraživanje javnog mnjenja, članstvom Češke u EU zadovoljno je svega 25 odsto anketiranih, ali istovremeno 51 odsto Čeha smatra da njihova zemlja treba svakako da ostane u EU.

Procenat Čeha zadovoljnih članstvom u Uniji smanjio se u odnosu na istu anketu CVVM 2012. godine za osam odsto.

Česi najviše na članstvu u EU cene to što mogu da studiraju ili žive i rade u bilo kojoj drugoj članici što je kao prednost istaklo 77 odsto anketiranih, dok 69 odsto kao glavnu prednost navodi novac i dotacije iz evropskih fondova.

U EU Česima najviše smeta preterana birokratije, na šta je upozorilo 81 odsto anketiranih, a 74 odsto je ubeđeno da im život zagorčavaju i suviše ih ograničavaju nepotrebna legislativa i evropske smernice.

Izlazak Češke iz EU u programu u Češkoj ima uglavnom vanparlamentarna ekstremna desnica, ali demonstracije na Praznik rada u nedelju kada su Česi izašli na ulice Praga i Brna da demonstriraju i za takve sitnice kao što je prvomajski poljubac pod trešnjom na brdu iznad Vltave pokazale su da je odziv jako mali, svega preko 100 ljudi kada stranke otvoreno zovu na pohod za izlazak iz EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: