Bagdad: Auto-bomba, ubijeno 13 hodočasnika

U eksploziji automobila bombe u Bagdadu poginulo je najmanje 13 šiitskih hodočasnika koji su obeležavali godišnjicu smrti imama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.05.2016.

14:31

Default images

Parkirani automobil bomba eksplodirao je ubrzo nakon podneva u jugozapadnom delu Bagdada, a u napadu je povređeno najmanje 28 osoba, rekli su zvaničnici.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, međutim teroristička organizacija Islamska država redovno izvodi terorističke napade na iračke šiite koje smatra jereticima.

Više hiljada šiitskih vernika uputilo se prethodnih dana ka svetilištu u bagdadskom naselju Kadimijah, gde je sahranjen imam Musa al Kazim, koji je preminuo 799. godine.

U glavnom gradu Iraka pojačane su mere bezbednosti zbog hodočašća.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, najmanje 741 Iračanin ubijen je u aprilu u jeku nasilja, dok je istog meseca 1.474 ranjeno.

UN procenjuju da je u Iraku najmanje 1.119 ljudi poginulo, a 1.561 osoba je povređena u martu.

Islamska država od juna 2014. kontroliše velike delove teritorije Iraka i često izvodi napade na šiite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: