"Netačno da ukidamo podršku Izraelu"

Jedan zvaničnik nemačke vlade porekao je novinski izveštaj da bi Berlin mogao da okonča svoju bezuslovnu podršku Izraelu, prenose izraelski mediji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.05.2016.

12:57

Default images
Foto: Beta, AP

Razlog za odustajanje je navodno nezadovoljstvo nemačke kancelarke Angele Merkel politikom izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Nemačka je decenijama osećala dužnost da podržava Izrael jer su nacisti ubili šest miliona Jevreja u holokaustu u Drugom svetskom ratu.

Međutim, "Špigl" je u nedelju objavio da su visoki zvaničnici zabrinuti da Netanjahu eksploatiše prijateljstvo Nemačke za svoje sopstvene političke ciljeve i veruju da bi Berlin morao da zauzme kritičniji stav.

"Odrednice nemačke politike na Bliskom istoku se nisu izmenile", odgovorio je, međutim, neimenovani nemački zvaničnik na molbu Rojtersa da komentariše novinske izveštaje, preneli su izraelski mediji. ;

Portparolka Merkelove je odbila da komentariše te izveštaje.

Kancelarka je više puta rekla da je izgradnja jevrejskih naselja na zemlji na kojoj Palestinci žele da osnuju svoju državu kontraproduktivna za postizanje mirnog i trajnog rešenja o dve države na Bliskom istoku, odnosno stavaranje nezavisne Palestine uz Izrael.

"Trenutna izraelska politika ne doprinosi da zemlja ostane jevrejska i demokratska", rekao je Norbert Rotgen (Norbert Rottgen), član partije Merkelove Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i predsedavajući komiteta za spoljne poslove u Bundestagu. "Moramo jasnije izraziti tu zabrinutost Izraelu", rekao je Rotgen.

"Špigl" je takođe objavio kritike visokog zvaničnika iz Socijal-demokratske partije, koalicionog partnera Merkelovoj, na račun Netanjahua.

"Utisak raste u Nemačkoj vladi da Netanjahu instrumentalizuje naše prijateljstvo", rekao je Rolf Mucenih (Rolf Mutzenich) za magazin.

Glavni saveznik Izraela SAD i EU smatraju jevrejska naselja na Zapadnoj obali nelagalnim. Izrael je osvojio Zapadnu obalu i istočni Jerusalim u šestodnevnom ratu 1967. godine, kada je osvojen i Pojas Gaze.

Palestinci planiraju da na tim teritorijma osnuju svoju državu sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom i strahuju da će jevrejska naselja onemogućiti da ta država bude povezana i održiva. Izrael namerava da na osnovu svakog sporazuma o miru sa Palestincima zadrži velike blokove jevrejskih naselja pod svojom kontrolom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: