"Liberalizacija viza pitanje meseci, nedelje? Ne, sata"

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da odluka o liberalizaciji viza za građane Kosova nije pitanje meseci i nedelje, već sati.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.05.2016.

22:49

Foto: GettyImages

Osim toga, on je izjavio da očekuje da se tokom ove nedelje Evropskom komisiji predloži donošenje odluke o liberalizaciji viza.

"To više nije pitanje meseci i nedelje, već sati", rekao je Tači za Radio-televiziju Kosova.

Premijer Kosova Isa Mustafa, koji se nalazi u Budimpešti, za RTK je rekao da je tokom susreta s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom informisan da je prema procenama zvaničnika EU, Kosovo ispunilo sve kriterijume za libveralizaciju viza i da je na Komisiji da odluči kada će Kosovo dobiti liberalizaciju.

"Vrlo brzo će Evropska komisija doneti odluku. Ja sada ne bih hteo da preuzmem na sebe odgovornost kada će Evropska komisija odlučiti o tome, ali verujem da će se to vrlo brzo dogoditi", rekao je Mustafa.

Prištinski mediji su večeras preneli izjavu portparolke Evropske komisije Mine Andreeve da je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viza.

Prema njoj, odluka o libveralizaciji viza za Kosovo je neizbežna pošto je "Kosovo ispunilo preporuke".

Tokom sutrašnjeg dana će se znati hoće li liberalizacija viza za Kosovo biti na dnevnom redu sastanka komesara EU koji će se održati u sredu.

Agencija Rojters i list Fejnejšenel tajm (FT) su javili da će se ove nedelje predloži ukidanje viza za putovanja građana Kosova.

"Očekuje se da Evropska komisija sledeće nedelje preporuči da građani Kosova mogu slobodno da se kreću u Šengenskoj zoni, iako pet država, uključujući Španiju, zvanično ne priznaje tu balkansku državu", piše FT.

Prema londonskom listu, građani Kosova će, zajedno s državljanima Gruzije, Ukrajine i Turske, dobiti pravo na putovanje bez viza zemalja EU, piše FT pozivajući se na izvore iz Evropske komisije.

Građani Kosova jedini na Balkanu nemaju pravo na slobodno kretanje u zemljama Šengenske zone.

Krajem prošlog meseca na Kosovu je boravila ekipa stručnjaka iz tri države EU da bi procenili ostvarivanje dodatnih kriterijuma i, prema zvaničnicima Kosova, očekuje se da oni predlože ukidanje viza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: