Markač na čelu Saveta za domovinsku sigurnost

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović imenovala je penzionisanog general-pukovnika Mladena Markača za predsednika Saveta za domovinsku sigurnost.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.05.2016.

21:45

Markač na čelu Saveta za domovinsku sigurnost
Markaè (levo) i Gotovina. Foto: Beta

U sklopu reorganizacije svog kabineta, predsednica je "zbog nespojivosti dužnosti s mandatom poslanika" razrešila dosadašnjeg predsednika Saveta Damira Krstičevića i na njegovo mesto imenovala Markača.

U saopštenju pres službe hrvatske predsednice navodi se da je Grabar-Kitarović razrešila dužnosti u svom kabinetu nekoliko osoba od kojih je većinu imenovala na nove funkcije.

Među razrešenima je i dosadašnji šef kabineta Domagoj Jurčić koji je s funkcije otišao iz "ličnih razloga". Zbog racionalizacije troškova ukinute su funkcije direktora Savetničkog veća i zamenika šefa Protokola.

Zbog sumnje da su jedinice pod njegovom komandom počinile ratne zločine tokom "Oluje", Haški tribunal je 2004. protiv Markača podigao optužnicu.

Nepravosnažnom odlukom u prvostepenom postupku sud ga je 2011. proglasio krivim kao učesnika udruženog zločinačkog poduhvata i to za dela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubistva, dela protiv čovečnosti i okrutno postupanje, a sud ga oslobodio odgovornosti za prisilno premeštanje.

Određena mu je kazna od 18 godina zatvora. Godine 2012. je drugostepenom presudom oslobođen svih optužbi.

Ranije tokom dana Dragan Lozančić podneo je ostavku na mesto direktora Sigurnosno-obaveštajne agencije (SOA).

Kako se navodi, za sredu je na dnevnom redu sednice saborskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbednost najavljeno imenovanje novog direktora SOA, Daniela Markića.

Lozančićeva ostavka, odnosno zahtev za razrešenje sa dužnosti, usledio je nakon što je pre tri meseca njegovo razrešenje zatražila predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, a prošlog meseca svoj potpis na tu odluku stavio je i premijer Tihomir Orešković.

Razrešenje Lozančića pokrenula je Grabar-Kitarović početkom februara zbog povreda Zakona o bezbednosno-obaveštajnom sistemu, saopšteno je tada iz Kancelarije predsednice.

Ona je više puta navela da je izgubila poverenje u šefa SOA Lozančića, podsetila je Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: