Predsednik Sabora primio vojvođanske Hrvate

Predsednik Hrvatskog sabora Željko Rajner primio je u Zagrebu predstavnike vojvođanskih Hrvata i generalnog konzula Hrvatske u Subotici Velimira Plešea.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 02.05.2016.

19:29

Predsednik Sabora primio vojvođanske Hrvate
Foto: GettyImages

Na sastanku se govorilo o problemima hrvatske manjine u Srbiji, saopšteno je iz službe za odnose s javnošću Sabora.

Rajner se založio za pitanja koja su vezana za položaj hrvatske manjine u Srbiji i istakao da će nova hrvatska vlada učiniti sve kako bi osigurala što bolji položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, kaže se u saopštenju.

Na sastanku su, kako prenosi Hina, izneti problemi diskriminacije Hrvata kojima se brani da u primerenim, gradskim prostorima predstavljaju svoja naučna i kulturna dela, te organizuju proslave.

Hrvatska manjina, kako se navodi, već duže ima problem s nedostatkom ikakve službene komunikacije sa izvršnom vlašću u Srbiji.

Nerešena su pitanja obezbeđivanja udžbenika za učenike koji polaze nastavu na hrvatskome jeziku u Vojvodini, srazmerne zastupljenosti pripadnika hrvatske manjine u državnim telima, te pitanje informisanja na hrvatskom jeziku, kaže se u saopštenju.

Posle BiH, vojvođanski Hrvati su najbrojnija hrvatska zajednica van Hrvatske, podseća Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: