RHMZ: Obilne padavine i porast reka donosi Đenovski ciklon

Zbog očekivanih obilnijih padavina tokom noći, izazvanih Đenovskim ciklonom koji se približava Srbiji, moguć je porast vodostaja na više reka, navode iz RHMZ.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.05.2016.

19:16

RHMZ: Obilne padavine i porast reka donosi Đenovski ciklon
Foto: GettyImages

Osim toga, hidrometeorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejan Vladiković kaže da će doći i do manjih lokalnih izlivanja na bujičnim vodotokovima.

On je za agenciju Beta rekao da se radi o za ovo doba godine uobičajenim vremenskim prilikama i pojavama da je RHMZ preventivno upozorio i nadležne i javnost.
Vladiković je naveo i da se Đenovski ciklon javlja dva puta godišnje, u proleće i na jesen, a da nastaje oko đenovske rivijere, između Italije i Francuske.

"Dok stigne, preko Italije i Jadranskog mora, do Srbije uobičajeno je da oslabi, ali očekujemo,tokom noći i sutra veću količinu padavina", rekao je on.

Vladiković je dodao i da je RHMZ obavestio nadležne u Srbiji o prognoziranim padavinama i da je u kontaktu i sa Sektorom Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije.

"Večeras, tokom noći i sutra u većini mesta centralne i južne Srbije očekuje se od 20 do 50 milimetara kiše, lokalno i više, naročito na istoku", naveo je RHMZ u upozorenju na svom sajtu.

Na Kolubari s pritokama, Jadru, gornjim tokovima Južne Morave (Jablanici, Veternici, Vlasini, Toplici, Nišavi i Pustoj), "vodostaji će biti u umerenom i većem porastu od danas do 4. maja sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava".

Umeren i veći porast vodostaja prognoziran je i na gornjim tokovima Zapadne Morave s pritokama (Ibru, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, Čemernici), kao i Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku.

"Na bujičnim vodotokovima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja", naveo je RHMZ ,koji je za sredu 4. maj prognozirano je postepeno slablјenje padavina.

Povodom najavljenih obilnijih padavina reagovala je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je ranije tokom dana pozvala nadležna javna preduzeća i agencije da preduzmu preventivne mere i budu spremna da reaguju u slučaju poplava.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je saopštilo da je Mihajlovićeva pozvala nadležne iz tog resora da preduzmu sve plansko-preventivne mere kako bi reagovali u skladu sarazvojem situacije, jer velika količina padavina može oštetiti saobraćajnu infrastrukturu i objekte u izgradnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: