Dobila pluća, država joj ne da terapiju

Kraljevčanka Irena Paunović, nakon transplantacije na klinici AKH u Beču koja je plaćena sredstvima donatora, već tri i po godine diše novim plućima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.05.2016.

17:22

Dobila pluća, država joj ne da terapiju

Već tri godine Irena vodi potpuno novi život, a nakon transplatacije, kako kaže, ponovo se rodila. Boca s kiseonikom, za koju je gotovo deset godina bila vezana 24 časa dnevno, sada je samo ružna prošlost.

Međutim, Irenina budućnost je neizvesna jer Fond zdravstvenog osiguranja odbija da joj plaća terapiju protiv odbacivanja organa.

„Republički fond ne želi da plaća moje kontrole u Beču, ne želi da plaća lekove koje ja moram da pijem do kraja života, tako da mi je to mnogo veliki problem, jer kod nas lekari ne znaju da prepoznaju znake odbacivanja pluća“, kaže Irena Pavlović.

Kontrolni pregled sa smeštajem i najjeftinijim prevozom na svaka tri meseca košta oko 900 evra, a svakog meseca terapija protiv odbacivanja organa dodatnih 400 evra.

„Naša država je pre dve godine sklopila ugovor sa AKH klinikom da naši pacijenti imaju pravo na konsultativne preglede, operacije i lekove, ali ja ni sada, iako je sklopljen ugovor, nemam pravo na sve to, jer nisam išla o trošku države na operaciju“, ističe ona.

Iz Fonda kažu da samo primenjuju važeće propise, ali zaboravljaju da bi ih, da u kojem slučaju Irena nije dobila nova pluća, lečenje hronične fibroze, s bocom kiseonika, antibioticima i bolničkim lečenjem, koštalo dvaput više nego kontrolni pregledi i terapija iz bečke klinike AKH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: