Blagodatni oganj stigao na Kosovo

Sveštenici SPC i predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za KiM Željko Jović i Dušan Jovanović, doneli su Blagodatni oganj u manastir Gračanica na Kosovu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.05.2016.

15:36

Blagodatni oganj stigao na Kosovo
Sa doèeka Blagodatnog ognja u Beogradu (Foto: Tanjug)

Veliki broj vernika dočekao je Sveti plamen, zapaljen u Jerusalimu uoči Uskrsa i donet avionom do Beograda, a liturgiji je prisustvovao i zamenik premiejra Kosova, Branimir Stojanović, član rukovodstva Srpske napredne stranke.

Ovo je drugi put da se plamen dočekuje u Srbiji, te i na Kosovu.

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije rekao je da "ako se igde danas u Srbiji može osetiti i doživeti raspeće i vaskrsenje, to je prostor Kosova i Metohije.

"...stradanje rađa vaskrsenje. Rušenje naših svetinja dovodi do njihove obnove, jer mi kad stradamo, mi se obnavljamo. Stradamo u ovom životu, ali se obnavljamo i vaskrsavamo za večni život", rekao je on.

Pošto su vernici zapalili sveće Svetim plamenom, on će biti prenesen u Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane, a trećeg dana Uskrsa po Julijanskom kalendaru, i u manastir Banjska, na severu Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: