Novi listići, nova tišina, a kada će rezultati?

Od ponoći je u Srbiji ponovo na snazi predizborna tišina, pošto se 4. maja ponavljaju parlamentarni izbori na 15 biračkih mesta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.05.2016.

16:59

Default images
Foto: Tanjug

U Republičkoj izbornoj komisiji ne žele da predviđaju hoće li već u sredu uveče objaviti te rezultate i kada će imati konačne rezultate ovih izbora.

Poslednje pripreme ovog puta znače formiranje potpuno novih biračkih odbora tamo gde se glasanje ponavlja i štampanje listića.

Glasački listić olovnosive boje rešava trku za ulazak u parlament koja će se prepričavati bez obzira na ishod. Dakle, prvi radni dan posle praznika rezervisan je za odlazak na birališta, ali to neće biti nedelja, uobičajen dan za glasanje.

Zašto sreda? U RIK-u kažu - zato što je to tačno kraj zakonskog roka - sedam dana od odluke da izbori budu poništeni na 15 biračkih mesta. Pravo glasa imaće 19.631 birač, a za najveći broj glasova od preko 10.000, 20 izbornih lista boriće se u Nišu i Beogradu, gde se izbori ponavljaju zajedno na sedam mesta. Jagodina i Vranje otvoriće 4. maja po dva biračka mesta, a Sremski Karlovci, Bačka Topola, Užice i Kladovo po jedno.

Analičari podsećaju da je izlaznost na ponovljenim izborima do sada uvek bila manja od one koja se beleži u redovnom terminu. Mada, ovo su specifični izbori.

"Imamo neko predreferendumsko izjašnjavanje u skladu sa svim problemima, tako da možemo da očekujemo da se taj trend promeni, ali je izvesno da je teško očekivati da ćemo imati veću izlaznost nego na proseku. Verovatno će biti i manja", kaže Bojan Klačar iz CESID-a

Rezultate bi ovoga puta trebalo očekivati u zakonskom roku, jer se brojne nepravilnosti ne očekuju.

"Stvorila se takva atmosfera, da će sve oči biti uprte u tih 15 mesta i svaki akter će da se potrudi da sve bude kako treba. Drugo, RIK je najavio da će se formirati novi birački odbori, a siguran sam da će RIK da vodi računa da to budu obučeni odbori", rekao je on.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević, koga smo zatekli u štampariji Službenog glasnika, kako kaže, nije se spremio za davanje izjava pred kamerama. Kratko je prokomentarisao da ne želi da se bavi prognozama hoće li rezultati ponovljenih izbora biti poznati u sredu uveče i kada će sa 100 odsto sigurnosti biti poznat konačan sastav parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: