1. maj u svetu: Tradicionalne tuče sa policijom FOTO/VIDEO

Stotine ljudi okupilo se povodom 1. maja u gradovima širom sveta. Međutim, umesto mirne borbe za prava radnika, 1. maj je obeležen nizom sukoba sa policijom.

Izvor: B92

Nedelja, 01.05.2016.

20:10

1. maj u svetu: Tradicionalne tuče sa policijom FOTO/VIDEO
Foto: Tanjug

U Turskoj je tokom protesta povodom Praznika rada došlo do sukoba demonstranata i policajaca, a jedan muškarac je poginuo u centru Istanbula pošto ga je dok je prelazio ulicu udarilo vozilo koje nosi vodeni top i koristi se tokom policijskih intervencija radi rasterivanja demonstranata, prenosi list "Hurijet".

Turska policija je ispalila suzavac na grupu demonstranata koji su pokušali da se probiju do trga Taksim, uprkos tome što su vlasti zabranile održavanje proslava Međunarodnog praznika rada.

Kancelarija guvernera Istanbula je saopštila da je u okolini grada privedeno 207 ljudi, koji su pokušali da dođu do centralnog trga Taksim.
Foto: Tanjug
Francuska policija u Parizu upotrebila je suzavce da bi rasterala grupu od oko 200 mladih koji su se pridružili tradicionalnom prvomajskom skupu, i gađala policiju kamenicama i sadržajima iz kontejnera za đubre, preneli su francuski mediji.

Prvomajski demonstranti, njih nekoliko desetina hiljada i okupljeni na poziv nekoliko sindikalnih organizacija u Francuskoj, prošetali su mirno ulicama Pariza pre izbijanja nereda.
Foto: Tanjug
List Kroa prenosi da se na tom skupu našla grupa mladih odevenih u crno koja je počela da skandira uvredljive rečenice na račun policije, posle čega je bacala razne predmete na policajce koji su obezbeđivali skup u opremi za razbijanje demonstracija.

Prema proceni ostalih francuskih medija, među kojima je i Mond, u pitanju je grupa od 200 do 300 mladih.
Foto: Tanjug
Ovogodišnji prvomajski marš kroz centar Beča bio je u znaku protesta protiv austrijskog kancelara i lidera Socijaldemokratske partije Austrije Vernera Fajanana.

Socijaldemokrate, na maršu koji svake godien organizuju 1.maja, pokazali su nejedinstvo, pošto su bile vidljive podele između onih koji podržavaju i onih koji kritikuju Fajmana.

Austrijski kancelar održao je petominutni govor, koji je bio propraćen konstantnim negodovanjem i zvižducima okupljenih ispred bečke Većnice.

"Ako zviždite ne možete da me čuje", rekao je Fajman, ističući da je njegov kurs ispravan.

Među oko 80.000 okupljenih bio je veliki broj transparenata sa pozovom Fajmanu da podnese ostavku, ali i onih koji mu pružaju podršku na čelu stranke.

Pošto su zvižduci i negodovanja bila glasnija od kancelara, tokom njegovog govora, učestalo su organizatori pozivali prisutne da se primire i odnose se fer prema kancelaru.
Foto: Tanjug
Kako piše “Dojče vele“ i nemačka policija se pripremila za nerede pošto se protesti u Berlinu i Hamburgu povodom 1. maja odavno ne odvijaju mirno.

U Manili se oko 2.000 demonstranata sukobilo sa policijom koja je upotrebila štitove i vodene topove kako bi ih sprečili da dođu do američke ambasade.

Prema navodima vođa sindikata povređeno je 20 demonstranata, prenosi AP.
Foto: Tanjug
Egipatska policija danas je sprečila skup više stotina radnika u Kairu koji su nameravali da obeleže Međunarodni praznik rada, saopštio je jedan nezavisni egipatski sindikat.

Praznik rada je ustanovljen u znak sećanja na 1. maj 1886, kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: